Sałatka z kurczakiem i serem kozim to bardzo atrakcyjna pozycja zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Delikatnie wysmażone mięso kurczaka obtoczone w wyrazistej marynacie każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Szeroki bukiet warzyw idealnie komponujący się z lekkim serem kozim wspaniale wpiszą się w całość. Dodatkowo wszystko to podane z pysznym sosem i posiekaną natką pietruszki – po prostu pyszne! Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża miseczka – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i serem kozim
- Filet z kurczaka – 150 g
- Sałata (ulubiona lub mieszanka) – 75 g
- Ser kozi – 120 g
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Pomidory koktajlowe lub cherry – 10 sztuk
- Oliwki czarne – podobnie 10 sztuk
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Musztarda – 1 czubata łyżeczka
- Cukier – 1 płaska łyżeczka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu bardzo dokładnie go umyj i pokrój w niewielką – około 1-2 cm – kosteczkę. Obierz następnie ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach.
Wymieszaj następnie w miseczce dwie łyżki oliwy, przygotowany czosnek i imbir oraz słodką paprykę, kurkumę i chili. Całość dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu i umieść w miseczce pokrojonego kurczaka. Postaraj się jak najbardziej równomiernie i dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki marynacie i pozostaw na 15 minut.
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać już warzywa. Sałatę umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałki. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie, krótkie paseczki lub kostkę, Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce, a ogórka w ćwiartki plasterków. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Oliwki pozostaw w całości lub ewentualnie przekrój je na połowy, a ser kozi pokrój w kosteczkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej zamarynowanego kurczaka – podsmaż kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Warto, aby nie przypiekł się zbyt mocno i zachował soczystość – gdy będzie gotowy wystudź go delikatnie.
W międzyczasie w osobnej miseczce lub szklance umieść cztery łyżki oliwy. Dodaj do niej następnie 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 płaską łyżeczkę cukru, oregano, bazylię oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Wyciśnij na koniec do miseczki kilkanaście kropel z cytryny i wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj.
Ułóż następnie w odpowiedniej miseczce wszystkie przygotowane warzywa oraz dodaj na wierzch gotowego kurczaka i ser kozi. Całość polej obficie przygotowanym sosem i przyozdób posiekaną natką pietruszki. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem lub jako dodatek obiadowy – smacznego!