Sałatka z tuńczykiem i awokado jest świetnym pomysłem na bardzo ciekawą pod wieloma względami sałatkę. Jest to wspaniałe połączenie ryby, owoców i warzyw, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Ta niesamowita kompozycja smaków i aromatów sprawia, że bardzo wiele osób określa tę sałatkę mianem jednej z ulubionych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie sycąca – jak na sałatkę – i bardzo atrakcyjna pod względem wizualnym. Do jej przygotowania potrzebny będzie jedynie duży talerz lub miska – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem i awokado
- Tuńczyk (w sosie własnym) – 100 gram
- Awokado – 1 dojrzała sztuka
- Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
- Oliwki zielone – kilkanaście sztuk
- Cytryna – podobnie kilkanaście kropel do wyciśnięcia
- Szczypiorek – połowa pęczka
- Natka pietruszki – podobnie połowa pęczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj awokado i przekrój je wzdłuż pestki na pół – chwyć je dłońmi i przekręć górną oraz dolną połowę w przeciwnych kierunkach. Dzięki temu owoc otworzy się – z jednej z połówek usuń następnie pestkę. Wydrąż całość miąższu oddzielając go od skóry owocu. Następnie pokrój awokado w drobną kostkę lub podobne kształty.
Tuńczyka odsącz z zalewy i pozostaw w osobnej miseczce. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w cienkie plasterki, oliwki natomiast pozostaw w całości (jeśli są nieduże) lub podobnie jak pomidorki pokrój w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno, a natkę pietruszki porwij lub również posiekaj na mniejsze części.
Następnie na talerzu lub w misce rozłóż połowę przygotowanego wcześniej awokado. Dodaj do niego połowę tuńczyka, pomidorów oraz oliwek. Następnie dopraw całość delikatnie solą i pieprzem oraz skrop oliwą i wyciśnij kilkanaście kropel ze świeżej cytryny. Teraz ułóż pozostałe składniki: awokado, tuńczyka, pomidorki oraz oliwek.
Jeśli czujesz taką potrzebę dopraw dodatkowo sałatkę zgodnie ze swoimi upodobaniami. Możesz znów skropić ją oliwą i sokiem z cytryny, a także delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec przyozdób całość natką pietruszki i szczypiorkiem – gotowe – smacznego!