Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to przepyszna propozycja na przygotowanie niesamowicie wyjątkowego w smaku i aromacie posiłku. Większość z nas ma swoje ulubione rodzaje sałatek, które najchętniej przygotowuje w swoich kuchniach. Dodatkowym atutem naszej dzisiejszej propozycji jest fakt, że z powodzeniem może stać się samodzielnym, wartościowym i w pełni sycącym posiłkiem. Bardzo bogata i różnorodna lista składników sałatki zapewnia bardzo intensywnych doznać smakowych. Dodatkowo zastosowanie połączenia słodkiej musztardy miodowej oraz łagodnej musztardy francuskiej o gruboziarnistej konsystencji nadaje całości potrawy wybornego, wyrazistego smaku. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek i odpowiednio duża miseczka – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Tuńczyk – 100-120 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Roszponka – 25 gram
- Awokado – 1 sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Musztarda francuska – 2 łyżeczki
- Musztarda miodowa – podobnie 2 łyżeczki
- Cytryna – opcjonalnie
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek napełnij nieduży garnek chłodną wodą i umieść w nim trzy jajka – wstaw na gaz. Od momentu zagotowania wody jajka należy gotować w zależności od ich wielkości około 8-10 minut. Po tym czasie z całą pewnością będą ugotowane na twardo – koniecznie przelej je chłodną wodą – obierz ze skorupki i przekrój na połówki.
Następnie odsącz porządnie tuńczyka i jeśli istnieje taka konieczność postaraj się podzielić go na niewielkie kawałki. Roszponkę przepłucz chłodną wodą na sitku i pozostaw na chwilę do obcieknięcia. Ogórka obierz i pokrój w cienkie – około 0.5 cm – plasterki, a te na ćwiartki.
Awokado umyj i obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół i oddziel od pestki – pozostały miąższ pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę natomiast obierz i pokrój w cienkie półksiężyce. W niewielkim naczyniu umieść następnie po 2 łyżeczki musztardy francuskiej oraz musztardy miodowej – dokładnie wymieszaj.
Umieść następnie w odpowiednio dużej miseczce wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Całość dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz dodaj nieco oliwy z oliwek oraz musztardę. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj, tak aby dodatki równomiernie połączyły się ze składnikami.
Na koniec przełóż gotową sałatkę do miseczek lub na talerze i podawaj do spożycia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się – oczywiście zgodnie z osobistymi preferencjami – kilka kropel świeżo wyciśniętej cytryny – smacznego!