Sałatka z zupek chińskich to bardzo prosta, świetna w smaku i bardzo sycąca propozycja na przygotowanie posiłku. Minimalistyczna lista składników, spora dowolność w doborze ulubionego smaku zależnego w dużej mierze od rodzaju zastosowanej zupki (oraz przypraw w niej zawartych) sprawia, że danie to z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża – do zmieszania wszystkich składników – miseczka – do dzieła!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka z zupek chińskich
- Zupki chińskie z makaronem (ulubione) – 2 sztuki
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 100 g
- Ogórki konserwowe – 5-6 sztuk
- Majonez – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka. Pokrój go następnie na nieregularne – dość cienkie – 2-3 centymetrowe paseczki. Dopraw również wszystkie kawałki jak najbardziej równomiernie solą i pieprzem. Umieść następnie w osobnej miseczce dwie łyżki oliwy wraz z przyprawami z zupek chińskich.
Bardzo dokładnie zamieszaj zawartość i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki kurczaka. Odstaw je następnie na jakiś czas do lodówki – 20-30 minut powinno wystarczyć. Pod koniec tego czasu umyj dokładnie i pokrój w kostkę czerwoną paprykę, posiekaj szczypiorek z dymki, a cebulę pokrój w cienkie piórka.
Rozgrzej teraz solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty n średnim ogniu. Dodaj następnie przygotowanego wcześniej kurczaka – zmniejsz ogień i smaż kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w zależności od upodobania pokrusz nieco makaron – nie jest to konieczne – i zalej go wrzątkiem.
Odsącz także z zalewy kukurydzę, a ogórki konserwowe pokrój w kosteczkę lub plasterki. Odcedź gotowy już zapewne makaron i umieść wszystkie przygotowane składniki w dużej miseczce. Dodaj do całości również majonez – bardzo dokładnie zamieszaj, dopraw w razie konieczności solą i pieprzem i podawaj do spożycia – smacznego!