Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na przygotowanie wyjątkowego dodatku obiadowego. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pyszna w smaku i atrakcyjna wizualnie. Gotowane ziemniaki w połączeniu z nieco bardziej wyrazistymi czerwoną cebulą i ogórkiem kiszonym każdemu powinny przypaść do gustu. Delikatny, a jednocześnie wyjątkowy w smaku sos przygotowany z jogurtu, majonezu i ulubionej musztardy nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Sałatka idealnie sprawdzi się również jako danie imprezowe, czy dodatek do grilla. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania ziemniaków i dodatkowo odpowiednio duża miseczka – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka ziemniaczana
- Ziemniaki – 500 g
- Cebula dymka – 1 mała sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 mała sztuka
- Ogórek kiszony – 5 średnich sztuk
- Jogurt naturalny – 3 łyżki
- Majonez – podobnie 3 łyżki
- Musztarda (ulubiona) – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od ugotowania ziemniaków – w tym celu wstaw lekko osoloną wodę na gaz. W międzyczasie dokładnie obierz i umyj pod bieżącą wodą ziemniaki. Dodaj je następnie do garnka i w zależności od wielkości gotuj około 10-15 minut do miękkości. Postaraj się zakończyć gotowanie zaraz po tym jak osiągną odpowiednią miękkość – dłuższe gotowanie sprawi, że będą się rozpadać i utrudni to krojenie.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce lub drobną kosteczkę czerwoną cebulę oraz białą część dymki. Szczypiorek posiekaj drobno, a ogórki kiszone pokrój w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, wystudź i pokrój na nieregularne kawałki – około 2-3 centymetrowe.
W małej miseczce umieść następnie po trzy łyżki jogurtu naturalnego i majonezu, dwie łyżeczki musztardy oraz dopraw całość solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, spróbuj i w razie konieczności dodaj nieco soli i pieprzu. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj – staraj się to zrobić delikatnie, aby nie rozgniatać ziemniaków. Podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu do spożycia jako dodatek do innego posiłku. Sałatka świetnie sprawdzi się w połączeniu z praktycznie każdego rodzaju daniami – gotowe – smacznego!