Schab po cygańsku to świetna propozycja na przygotowanie tego uwielbianego przez nas wszystkich dania. Wyraziście przyprawione mięso wraz z pieczarkami i warzywami z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Wszystko to w towarzystwie pysznego, gęstego sosu i ulubionych dodatków obiadowych idealnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
60 min 5 sztuk
Składniki – schab po cygańsku
- Schab – 5 kotletów
- Pieczarki – 250 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Ogórki konserwowe – 3-4 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Keczup (najlepiej nieco pikantny) – podobnie 2 łyżeczki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia – chyba, że korzystasz z gotowych – schabu na około 1 cm grubości kotlety. Dopraw je następnie niezbyt intensywnie solą i pieprzem – koniecznie z obu stron – oraz rozbij delikatnie tłuczkiem. Rozgrzej następnie patelnię – kotlety posyp równomiernie połową przygotowanych przypraw i podsmaż po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pieczarki, cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a paprykę w paseczki. Ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Gotowe kotlety zdejmij na razie z patelni i umieść na niej najpierw imbir i czosnek – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu.
Dodaj następnie cebulę – po kolejnych kilku minutach zmniejsz ogień i dodaj pieczarki wraz z papryką. Smaż całość 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść 2 łyżki oliwy, koncentrat, keczup, sos sojowy oraz resztę przypraw – bardzo dokładnie wymieszaj.
Obtocz w tak powstałej marynacie każdy z kawałków mięsa i połóż ponownie na patelni wraz z pokrojonymi w plasterki ogórkami. Na koniec zalej całość niewielką ilością wody i duś pod lekko uchyloną pokrywką przez około 20-30 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie – przełóż je na talerz i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami – smacznego!