Schabowy zapiekany z pieczarkami i serem to nieco urozmaicona wersja tej klasycznej propozycji obiadowej. Wyjątkowo pyszne mięso wieprzowe w delikatnej, chrupiącej panierce to jeden z bardziej lubianych i bardzo często przygotowywanych posiłków w naszych kuchniach. Dodatkowo zastosowanie wyjątkowego w smaku i aromacie farszu z pieczarek i cebuli w towarzystwie roztopionego żółtego sera to kompozycja wręcz idealna. Danie jest przy tym proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu – niezbyt wymagające i absorbujące. Do jego przygotowania konieczna będzie patelnie – najlepiej dwie – oraz piekarnik – zaczynajmy!
30 min 5 sztuk
Składniki – schabowy zapiekany z pieczarkami i serem
- Schab wieprzowy – 5 plastrów (około 400 gram)
- Jajka – 2 sztuki
- Pieczarki – 200 gram
- Ser żółty – 100 gram
- Bułka tarta – 1 szklanka
- Mąka pszenna – 2 czubate łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Czosnek suszony – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Kotlety
Na początek ułóż wszystkie plastry schabu na równej powierzchni obok siebie – dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie dodaj na mięso również po solidnej szczypcie słodkiej i ostrej papryki, czosnku oraz majeranku – postaraj się rozprowadzić je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni kotletów. Przełóż je na drugą stroną i powtórz te same czynności.
Następnie rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa – najlepiej przykryć je na przykład woreczkiem śniadaniowym – siła oczywiście zależy od grubości plastrów. W dwóch osobnych miseczkach lub talerzach umieść bułkę tartą i mąkę, a do kolejnej wbij 2 jajka i solidnie rozmieszaj – rozgrzej oliwę na patelni. Do bułki tartej możesz również dodać pozostałe przyprawy i wymieszać.
Plastry schabu obtocz najpierw delikatnie w mące – możesz tylko je oprószyć – następnie zanurz w jajku, w bułce tartej, ponownie w jajku i na koniec jeszcze raz w bułce. Ułóż je na patelni w odpowiedniej od siebie odległości, tak aby nie połączyły się podczas smażenia. Smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia – nie dopuść do przypalenia.
Farsz
W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pieczarki – jeśli korzystasz z większych sztuk możesz podzielić je na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce i umieść na drugiej patelni – już rozgrzanej. Dodaj po 2 minutach pieczarki i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut co jakiś czas mieszając do zarumienienia pieczarek.
W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty. Gdy kotlety będą już gotowe zdejmij je z patelni i oprósz hojnie serem. Następnie dodaj na jego powierzchnię farsz z patelni i znów przykryj je kolejną warstwą sera. Tak przygotowane kotlety umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika na kilka minut do roztopienia sera – uważaj, aby się nie przypalił.
Na koniec przełóż gotowe kotlety na talerze i podawaj od razu do spożycia. Jako dodatki świetnie sprawdzą się przede wszystkim ziemniaki – najlepiej podane w formie puree ze świeżym koperkiem. Dodatkowo wspaniale pasować będą tutaj buraczki lub innego rodzaju ulubiona surówka – smacznego!