
Siekane kotlety z kurczaka i cukinii to bardzo wyjątkowa propozycja obiadowa – ostatnio jedna z naszych ulubionych. Jest niesamowicie wyjątkowa praktycznie pod każdym względem – lista składników, przygotowanie, wykonanie, efekt końcowy, smak – bez porównania. Wyjątkowa kompozycja drobno pokrojonego – delikatnego – mięsa drobiowego z jeszcze drobniej posiekanymi papryka i cukinią w towarzystwie żółtego sera to połączenie pozwalające na wydobycie z dania niezapomnianych smaków. Potęgowanych dodatkowo poprzez zastosowanie stosunkowo szerokiego zestawu przypraw – który można oczywiście śmiało zgodnie z własnymi preferencjami modyfikować. To wszystko sprawia, że kotleciki stają się bardzo sycącą, pełnowartościową pozycją obiadową. Dodatkowo danie idealnie komponuje się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Świetnie w tej roli sprawdzą się ziemniaki, ryz lub kasza oraz ulubiona sałatka lub surówka. Do wykonania kotlecików konieczna będzie jedynie patelnia – zastosowanie dwóch sztuk pozwoli na znaczne skrócenie czasu smażenia – zaczynajmy!
30 min
4 porcje

Składniki – siekane kotlety z kurczaka i cukinii
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Cukinia – 1/2 średniej sztuki
- Czerwona papryka – 50 gram
- Żółty ser – podobnie 50 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 10 gram
- Suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Filet z kurczaka bardzo dokładnie umyj, odsącz z wykorzystaniem papierowego ręcznika, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Kawałki powinna być naprawdę niewielkich rozmiarów, aby sprawnie połączyły się później z pozostałymi składnikami w kotleciki.
Tak przygotowane mięso dopraw delikatnie solą i pieprzem, a na koniec umieść w dużej – wystarczająco, aby pomieściła wszystkie składniki – miseczce. Dodaj do niej również bardzo drobno posiekane ząbki czosnku – możesz je również przecisnąć przez praskę.
Następnie zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach – w zależności od upodobania możesz obrać ją ze skóry, ale nie jest to konieczne. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, ser żółty zetrzyj również na tarce, a czosnek bardzo drobno posiekaj. Wszystko to dodaj do miseczki, do której wbij również jajko i dosyp mąkę pszenną.
Na koniec dopraw wszystko suszoną bazylią, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką – bardzo dokładnie wymieszaj zawartość miseczki. Rozgrzej następnie bardzo solidnie oliwę na patelni – ważne, aby pokrywała całą jej powierzchnię. Z zawartości miseczki – najlepiej z wykorzystaniem łyżki – przekładaj na patelnię delikatnie uformowane kotleciki.
Smaż je następnie do momentu podsmażenia i odpowiedniego zespolenia dolnej ich części. To pozwoli na obrócenie kotlecików na drugą stronę pełne podsmażenie wszystkich składników. Czas smażenia bardzo wyraźnie zależy od wielkości uformowanych kotletów, ale jeszcze bardziej od wielkości kawałków mięsa – nie mogą one pozostać surowe!
Podobnie postąp ze wszystkimi pozostałymi kotlecikami do momentu wykorzystania całej zawartości miseczki. Gotowe kotlety przełóż na talerze – najlepiej będą smakować od razu po przygotowaniu. Dodatkowo świetnie komponują się z ziemniakami oraz ulubiona surówką – smacznego!