Smażony makaron z tofu to bardzo wyrazista i doskonała w smaku propozycja na obiad inny niż zwykle. Szeroka gama zastosowanych przypraw i dodatków sprawia, że jego smak będzie niepowtarzalny i wyjątkowy. Tofu wspaniale komponuje się z każdego rodzaju makaronem, a dodatek sosu sojowego oraz syropu klonowego nadają całości potrawy wyśmienitego smaku i aromatu. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i większa patelnia, na której zmieszczą się wszystkie składniki wraz z makaronem.
40 min 2 porcje
Składniki – smażony makaron z tofu
Marynata do tofu:
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Imbir – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Pozostałe składniki potrawy:
- Makaron Chow Mein (oczywiście możesz użyć innego) – 140 gram
- Tofu – 180 gram – 1 kostka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Limonka – podobnie 1 sztuka (wykorzystasz kilka kropel soku)
- Kukurydza – 140g
- Syrop klonowy – 1,5 łyżeczki
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 2 łyżeczki
- Ocet – odrobina (pół łyżeczki)
- Mąka pszenna – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Świeża bazylia – kilka listków
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie zacznij najlepiej kilka godzin wcześniej (lub nawet wieczorem poprzedniego dnia) od zamarynowania tofu. W tym celu pokrój je w kostkę – niezbyt drobną, aby się nie rozpadało. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub najlepiej przeciśnij przez praskę.
Następnie w miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami: kurkumą i imbirem oraz czosnkiem. Dopraw marynatę solą i pieprzem – dodaj do miseczki tofu. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj dbając o to, aby kosteczki tofu nasiąknęły z każdej strony marynatą. Następnie odstaw miseczkę do lodówki na 2-3 godziny (lub nawet na całą noc).
Kolejny etap przygotowań rozpocznij od ugotowania makaronu – najlepiej al dente. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, paprykę natomiast w podłużne (niezbyt długie) paski. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią cebulę – smaż aż do zeszklenia, po czym dodaj do niej paprykę. Smaż na średnim ogniu aż papryka stanie się miękka.
Następnie dodaj na patelnie wcześniej przygotowane tofu. Dokładnie obsmaż je ze wszystkich stron i gdy to osiągniesz dodaj na patelnię również kukurydzę. Pozostaw na wolnym ogniu, a w międzyczasie rozrób w niewielkiej ilości wody łyżeczkę mąki. Dodaj ją na patelnię razem z koncentratem pomidorowym – bardzo dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj do potrawy sos sojowy, syrop klonowy i ocet – ponownie dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj na patelnię bazylię oraz oregano, dopraw w razie konieczności do smaku solą i pieprzem. Następnie wyciśnij kilka kropel soku z limonki – nada to całej potrawie niepowtarzalnego posmaku.
Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron, dokładnie wszystko wymieszaj i smaż przez kilkanaście minut na średnim ogniu. Wydłuż ten czas jeśli chcesz, aby makaron bardziej się wysmażył – pamiętaj o mieszaniu. Danie podawaj w miseczkach przyozdobione świeżymi listkami bazylii – smacznego !