Smoothie banan mango brzoskwinia to bardzo wyjątkowa propozycja przygotowania niesamowicie wyrazistego i bogatego w smaki posiłku – najlepiej śniadania. Szeroka kompozycja owoców wyzwala intensywne doznania smakowe i powinna przypaść każdemu do gustu. Smoothie jest naturalnie słodkie – bardzo – i nie wymaga w żadnym wypadku dodatkowego stosowania słodzików. Przepis jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako pierwszy posiłek dnia lub drugie śniadanie do pracy. Samo zastosowanie owoców zapewnia potrawie bardzo wartościowych aspektów zdrowotnych. Banan jest bardzo bogatym źródłem potasu – pozostałe owoce również aczkolwiek w nieco mniejszym stopniu. Dodatkowo samo już mango dostarcza sporych ilości witaminy C, a całość dania charakteryzować się będzie solidną dawką magnezu, fosforu czy wapnia – samo zdrowie. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie blender – zaczynajmy!
10 min 1 porcja
Składniki – smoothie banan mango brzoskwinia
- Banan – 1 sztuka
- Mango – podobnie 1 sztuka
- Brzoskwinia – podobnie 1 sztuka
- Borówka – solidna garść
- Mleko – 50 ml
- Wiórki kokosowe
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj banana, obierz go ze skórki i pokrój w grube plasterki. Możesz do tego rodzaju przepisu zastosować zarówno świeże, soczysto żółte banany, jak i te nieco przejrzałe o brzydszym kolorze skórki. Spowoduje to tylko zdecydowanie słodszy efekt końcowy bez dodatkowego dosładzania – dodaj banana do blendera.
Następnie umyj również brzoskwinię, obierz ją delikatnie ze skórki i obkrój miąższ od pestki – dodaj do blendera. Podobnie postąp z mango – umyj bardzo dokładnie, obierz ze skórki, a następnie oddziel miąższ od pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
Zacznij miksować całość stopniowo dodając mleka – upewnij się, że nie pozostały żadne większe kawałki owoców. Postaraj się uzyskać jak najbardziej gładką i jednolitą konsystencję – smoothie powinno przybrać soczystej, jasno żółtej barwy.
Na koniec przelej gotowe smoothie do miseczki lub pucharków. Ułóż na jego wierzchu kilka owoców borówki – dla efektu wizualnego postaraj się, aby nie zatonęły. Całość przyprósz obficie wiórkami kokosowymi – gotowe – smacznego!