Spaghetti aglio e olio to danie wprost genialne w swojej prostocie. Szybkie i mało wymagające w przygotowaniu, a jednocześnie wyśmienite w smaku i bardzo sycące. Dodatkowo zastosowanie solidnej dawki czosnku i papryczki chili zapewnia niesamowitych aromatów i nieco ostrzejszego charakteru potrawy. Jej wyjątkowy smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu, a w szczególności miłośnikom dań makaronowych. Danie z pewnością świetnie sprawdzi się jako w pełni sycąca i bardzo lubiana propozycja obiadowa dla całej rodziny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – zaczynajmy!
25 min 2 porcje
Składniki – spaghetti aglio e olio
- Spaghetti – 200 gram
- Czosnek – 4 ząbki
- Papryczka chili – 1/2 sztuki
- Ser (np. parmezan) – 50 gram
- Oliwa z oliwek – podobnie 50 ml
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj w garnku osoloną wodę – pamiętaj, aby był na tyle duży, by pomieścić swobodnie spaghetti. Umieść następnie w nim makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się tutaj spaghetti przygotowane al dente więc odejmij od standardowego czasu gotowania 1-2 minuty.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie plasterki ząbki czosnku. Jeśli korzystasz z nieco większych jego sztuk możesz podzielić je na mniejsze kawałki. Papryczkę chili skrój również w niewielkie, cienkie plasterki, a natkę pietruszki posiekaj drobno. Umieść następnie na patelni oliwę i dodaj do niej przygotowany czosnek – wstaw na niewielki ogień.
Po około 10-15 minutach smażenia czosnek powinien się odpowiednio zarumienić – zdejmij wtedy patelnię z gazu. Odcedź gotowy już zapewne makaron i umieść go w sporej miseczce. Dodaj do niego następnie po solidnej szczypcie soli i pieprzu oraz posiekane chili – bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj do makaronu również zawartość patelni, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera. Wszystko to mieszaj do momentu roztopienia sera i równomiernego połączenia się składników. Gotowe danie rozłóż na talerze – każdą z porcji posyp pozostałym serem – podawaj do spożycia – smacznego!