Spaghetti Napoli to jeden z bardziej klasycznych pomysłów na przygotowanie pysznego dania z makaronem. Cudowny, delikatny sos przygotowany na bazie świeżych pomidorów w połączeniu z wyjątkowym makaronem spaghetti i parmezanem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Przepis jest niesamowicie prosty i szybki w wykonaniu, a efekty smakowe i wizualne niezwykłe pod każdym względem. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia do wykonania sosu i garnek do ugotowania makaronu – do dzieła!
40 min 2 porcje
Składniki – Spaghetti Napoli
- Spaghetti – 200 g
- Pomidory (mięsiste – najlepiej San Marzano) – 750 g
- Parmezan – 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Oregano – 1/3 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/3 łyżeczki
- Bazylia (opcjonalnie) – 2-3 listki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem i obrania ich ze skórek. Przekrój je następnie na połówki i usuń ze środka gniazda nasienne. Jeśli wykorzystujesz pomidory o bardzo dużej zawartości soku możesz je nieco wycisnąć. Sos będzie wtedy gęstszy i wyrazistszy – pamiętaj, że duża część soku i tak odparuje podczas smażenia.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na niej przygotowane pomidory – pozostaw na na średnim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je następnie na patelnię wraz z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/3 łyżeczki oregano i tymianku oraz szczyptą soli i pieprzu.
Całość pozostaw na mniejszym ogniu na kolejne 15 minut pod przykryciem – co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni. W międzyczasie możesz już również przygotować makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – postaraj się zbytnio nie rozgotować. Pod koniec tego czasu zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach parmezan.
Na koniec odcedź i pozostaw na chwilę do obcieknięcia makaron. Możesz następnie dodać go na patelnię i podsmażyć jeszcze 2-3 minuty razem z sosem lub przełożyć bezpośrednio na talerz lub do miseczek. Dodaj następnie do każdej porcji odpowiednią ilość sosu – posyp całość parmezanem i podawaj do spożycia – smacznego!