Strogonow drobiowy to bardzo atrakcyjna i wyjątkowo smaczna odmiana tego uwielbianego przez większość z nas dania. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego, pieczarek i warzyw pozwala wydobyć z potrawy niesamowicie wyjątkowych smaków i aromatów. Danie jest przy tym wszystkim bardzo sycące i podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek – do działa!
40 min 4 porcje
Składniki – strogonow drobiowy
- Filet z kurczaka lub indyka – 500 g
- Pieczarki – podobnie 500 g
- Bulion drobiowy – 500 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Ogórek kiszony – 3-4 sztuki
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 3 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od filetów – umyj je, osusz z wykorzystaniem papierowych ręczników i pokrój w paseczki. Najlepiej, żeby były to cienkie, podłużne kawałki – dopraw solą i pieprzem – rozgrzej solidnie patelnię. W międzyczasie obierz i pokrój w półksiężyce cebule, a ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno. Dodaj na patelnię najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia.
Dodaj następnie czosnek – zamieszaj, podsmaż kolejne 2 minuty – umieść na patelni również przygotowane wcześniej mięso. Pozostaw całość na patelni na niezbyt dużym ogniu przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając, aby wszystkie kawałki kurczaka przypiekły się równomiernie. W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki lub półplasterki pieczarki.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w 2-3 centymetrowe paseczki. Dodaj następnie tak przygotowane składniki na patelnię, zamieszaj i pozostaw na ostatnie 5 minut co jakiś czas mieszając zawartość. Na koniec przenieś całą zawartość patelni do garnka, zalej bulionem i dodaj wszystkie przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do garnka również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką na 10 minut. Po tym czasie zgodnie z własnymi preferencjami możesz zagęścić potrawę z wykorzystaniem mąki. Najlepiej w tym celu wymieszać niewielką ilość wywaru z mąką i dodawać stopniowo do garnka. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze, przyozdób natką pietruszki i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!