Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z prostszych, a jednocześnie niesamowicie smakowity pomysł na przygotowanie dodatku obiadowego. Wspaniale chrupiąca kapusta pekińska w połączeniu z marchewką, jabłkiem i ogórkami kiszonymi to kompozycja idealna. Wszystko to podane z delikatnym, ale wyrazistym sosem i kroplami świeżo wyciśniętej cytryny każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Surówka idealnie komponuje się z praktycznie dowolnym daniem, a jej wykonanie nie jest ani skomplikowane, ani angażujące. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miska – do dzieła!
15 min 4 porcje
Składniki – surówka z kapusty pekińskiej
- Kapusta pekińska – 1 niewielka sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Jabłko – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Ogórek kiszony – 3 sztuki
- Majonez – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – podobnie 2 łyżki
- Cytryna – kilkanaście kropel
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj kapustę pekińską pod bieżącą wodą i w razie konieczności usuń wierzchnie liście. Poszatkuj ją następnie krojąc od jej górnej części w poprzek na grubość około 1 centymetra. Skrój tak całość kapusty z pominięciem jedynie głąbu – białej, grubszej końcówki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie, podłużne piórka – ogórki kiszone natomiast w kosteczkę. W zależności od upodobania i grubości skórki możesz je najpierw obrać. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach – identycznie postąp z jabłkiem. Umieść teraz wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce.
W osobnej miseczce umieść natomiast najpierw po dwie łyżki majonezu i jogurtu naturalnego. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku – w zależności od osobistych preferencji. Dodaj zawartość miseczki do warzyw, wyciśnij do całości kilkanaście kropli świeżo wyciśniętej cytryny i wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj.
Odstaw surówkę na chwilę na bok, a w międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki. Rozłóż następnie potrawę do miseczek lub na talerze i każdą z porcji przyozdób natką. Podawaj do spożycia jako dodatek obiadowy – pasuje praktycznie do każdego dania – smacznego!