Surówka z pora i jabłka to jedna z prostszych, a jednocześnie wyjątkowo pysznych propozycji przygotowania dodatku obiadowego. Kompozycja pora, jabłka i marchwi w połączeniu z delikatnym, ale wyrazistym sosem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Sałatka idealnie wkomponuje się w praktycznie dowolny obiad i z powodzeniem uzupełni danie główne. Świetnie pasuje przede wszystkim do posiłków mięsnych i zapewne zasmakuje w tym wydaniu każdemu z nas. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie tarka i odpowiednio duża do pomieszczenia wszyskich składników miseczka – do dzieła!
15 min 3 porcje
Składniki – surówka z pora i jabłka
- Por – 1 sztuka
- Jabłko – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia pora pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi. Podobnie postąp z jabłkiem i w zależności od wykorzystywanego rodzaju oraz osobistych preferencji obierz go ze skórki. Marchew obierz, również bardzo dokładnie opłucz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
Odkrój następnie od pora dolną jego część – z korzeniami – oraz górną warstwę liści. Pozostałą część pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki w zależności od jego wielkości oraz osobistych preferencji. Postaraj się również porozdzielać uzyskane kawałki na jak mniejsze.
Zetrzyj następnie na tarce jabłko – wielkość oczek ponownie wybierz w zależności od upodobania, polecamy zastosować te same co w przypadku marchwi. Wszystkie przygotowane tak składniki umieść następnie w dużej – takiej, aby swobodnie pomieściła je wszystkie – miseczce.
Umieść następnie w osobnej miseczce po dwie łyżki śmietany oraz majonezu, a także jedną łyżeczkę musztardy. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość miseczki do pozostałych składników i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj.
Na koniec spróbuj surówki i w razie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Posiekaj również drobno natkę pietruszki i dodaj do całości – podawaj jako dodatek do ulubionych dań – gotowe – smacznego!