Szaszłyki z kurczakiem to świetna – jedna z popularniejszych – propozycji grillowych, która dodatkowo świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa nie wymagająca wiele czasu i uwagi. Przy tym wszystkim szaszłyki są niesamowite smaczne i aromatyczne – perfekcyjne. Dodatkowo zastosowanie niewielkiej ilości chili, czy przyprawionej nim oliwy pozwala na uzyskanie nieco ostrzejszego ich charakteru. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie długie – np. 20 cm – patyczki do szaszłyków (8-10 sztuk) oraz w zależności od sytuacji grill, patelnia grillowa lub po prostu piekarnik – do dzieła!
30 min 8-10 sztuk
Składniki – szaszłyki z kurczakiem
- Filet z kurczaka – około 200 gram – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka (około … gram)
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Zioła prowansalskie – 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Suszony czosnek – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Oliwa (najlepiej przyprawiona na ostro)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i pokrój w cienkie około 2-3 cm kawałki kurczaka. Następnie w odpowiednio dużej miseczce umieść 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, tymianek i chili. Dopraw mięso delikatnie solą i pieprzem, a następnie umieść w miseczce i bardzo dokładnie wymieszaj całą jej zawartość.
Pozostaw mięso na jakiś czas – najlepiej nie mniej niż 15 minut – a w międzyczasie pokrój w plasterki cukinię – lub półplasterki jeśli korzystasz z większej sztuki. Papryki umyj i pokrój w mniej więcej kwadratowe kawałki pasujące wielkością do tych uzyskanych z cukinii. Cebule obierz i krój na połowy aż do uzyskania kawałków złożonych z 1/8 całości.
Następnie umieść wszystkie składniki w miseczce z mięsem i zamieszaj, tak aby każdy kawałek obtoczyć chociażby w niewielkiej ilości marynaty. Nadziej następnie wszystkie składnie na patyczki w dowolnej kolejności, ale z założenim równomiernego ich rozmieszczenia. Następnie gotowe szaszłyki oprósz ziołami prowansalskimi oraz suszonym czosnkiem – jak najbardziej równomiernie.
W zależności od wybranej metody przygotowania umieść szaszłyki na grillu, patelni grillowej lub piekarniku. W każdym przypadku czas pieczenia/grillowania zależy od mocy źródła ciepła, ale nie powinno to zająć więcej niż 10-15 minut. Warto co jakiś czas przekręcać szaszłyki, tak aby przypiekły się równomiernie z każdej ze stron.
Aby uniknąć zbytniego przypieczenia możesz rownież raz na jakiś czas posmarować szaszłyki dodatkową ilością oliwy. Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj od razu do spożycia. Świetnie będą komponowały się ze świeżym pieczywem i ulubionym sosem – smacznego!