Tortellini w sosie pomidorowo-kokosowym to bardzo ciekawa i niewątpliwie przepyszna propozycja obiadowa. O jej wyjątkowości stanowi przede wszystkim połączenie cudownego tortellini z wybornym sosem na bazie pomidorów i mleczka kokosowego. Szeroki zestaw przypraw – o nieco ostrzejszym charakterze – i dodatek lubianych przez niemal każdego kukurydzy i groszku to gwarancja pysznego posiłku. Dzięki zastosowaniu tortellini o charakterze bezmięsnym – polecamy ze szpinakiem – uzyskujemy dodatkowo potrawę wegetariańską. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek i odpowiednio głęboka patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – tortellini w sosie pomidorowo-kokosowym
- Tortellini (najlepiej ze szpinakiem) – 250 gram
- Krojone pomidory – 400 ml
- Kukurydza – 125 gram
- Groszek zielony – podobnie 125 gram
- Mleczko kokosowe – 100 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chili – podobnie 1 sztuka (niewielka)
- Czosnek – 2 ząbki
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Pietruszka suszona – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Woda
- Sól
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę – rozgrzej patelnie i dodaj na nią przygotowane warzywo – podsmaż 2-3 minuty do zeszklenia. W międzyczasie posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku – umieść na patelni. Pokrój następnie na niewielki kawałki papryczkę chili – dodaj do pozostałych składników – smaż całość na średnim ogniu przez około 2 minuty – na koniec zmniejsz ogień.
Dodaj następnie na patelnię krojone pomidory oraz po łyżeczce kurkumy, curry, słodkiej papryki i suszonej pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie odcedź z zalewy kukurydzę i groszek – dodaj na patelnię razem z niewielką ilością – około 50 ml – wody – dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut na gazie.
Możesz teraz już zająć się przygotowaniem tortellini – ugotuj je w delikatnie osolonej wodzie – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie dodaj do zawartości patelni mleczko kokosowe – znów dokładnie wymieszaj – pozostaw tak na 2-3 minuty. Gotowe już tortellini odcedź i dodaj na dosłownie parę chwil na patelnię.
Możesz również od razu przełożyć tortellini do miseczek lub talerzy – na koniec przełóż do nich gotową zawartość patelni. Danie podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – przyozdób je dodatkowo natką pietruszki lub bazylią – smacznego!