Wigilijna kapusta z grochem to nieodłączny element polskiego świątecznego stołu. Potrawa tradycyjna, której nie uda się zastąpić żadną inną. Odpowiednio przyrządzona staje się niemałym kąskiem podczas świątecznych posiłków. Każdy kojarzy wyjątkowy smak i aromat kapusty z grochem (lub grochu z kapustą) z wigilią i Bożym Narodzeniem. Do przygotowania konieczne będą dwa mniejsze garnki, patelnia i jeden duży garnek, w którym ostatecznie połączysz wszystkie składniki – zaczynajmy!
180 min 8 porcji
Składniki – wigilijna kapusta z grochem
- Groch łuskany – u nas od Janex – 500 gram
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 4 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej wieczorem dzień przed przystąpieniem do realizacji przepisu. Umieść groch w osobnym naczyniu (miska, garnek) i zalej zimną wodą, tak aby sięgała ona kilka centymetrów ponad jego poziom. Pozostaw groch na całą noc do napęcznienia.
Następnego dnia przełóż namoczony groch do garnka, dolej wody, tak aby całkowicie go przykryć i wstaw na gaz. Gotuj do miękkości grochu, ale uważaj, żeby go nie rozgotować ! Powinno to zająć około 20-30 minut. Na koniec gotowania, tuż przed odstawieniem z gazu dodaj dwie łyżeczki oliwy – zamieszaj.
W międzyczasie bardzo dokładnie wyciśnij kapustę kiszoną. Pozostały sok możesz zebrać do osobnego naczynia – w razie potrzeby będzie możliwość dodania go do potrawy. Wyłóż kapustę na sitko i przelej solidnie wodą. Jeśli uznasz, że nie jest już zbyt intensywnie kwaśna przełóż ją do garnka i zalej wodą. Wstaw na wolny ognień, a następnie dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, paprykę oraz delikatnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości kapusty, może to potrwać nawet 2 godziny.
Następnie obierz i posiekaj cebule w półksiężyce. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią cebulę. Smaż do zeszklenia około 3 minuty. Na koniec w dużym osobnym garnku zmieszaj zawartość garnka z grochem, garnka z kapustą i patelni. Gotuj całość pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 15 minut – gotowe. Danie będzie smakowało najlepiej następnego dnia, ale możesz podawać je również od razu po przygotowaniu – smacznego!