Wigilijne śledzie w oleju to jedna z wielu tradycyjnych propozycji podania tej ryby na świątecznym stole. Danie proste, aczkolwiek bardzo lubiane i wyśmienite – szczególnie w połączeniu ze świeżym pieczywem. Do przygotowania śledzi w oleju konieczny będzie jedynie odpowiedni do ilości dobranych składników słoik – jeśli chcesz przygotować ich więcej i przechować do późniejszego wykorzystania. W przeciwnym wypadku wystarczy miseczka, w której wymieszasz śledzie z pozostałymi składnikami – zaczynajmy!
20 min ~15 sztuk
Składniki – wigilijne śledzie w oleju
- Śledź (filet – najlepiej matias w oleju) – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 mniejsze sztuki
- Papryka suszona słodka – 1 łyżeczka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 ziarenka
- Pieprz mielony – większa szczypta
- Olej rzepakowy – proporcjonalnie do wielkości słoika lub ilości użytych śledzi
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od sprawdzenia czy śledzie nie są zbyt słone. Jeśli korzystasz z filetów z octem to konieczne jest ich namoczenie na przynajmniej pół godziny. Jeśli natomiast korzystasz ze śledzi w oleju osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój je w podłużne 2-3 centymetrowe kawałki.
Następnie obierz i posiekaj cebule. Umieść ją w miseczce i zalej wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie wyjmij cebulę z miseczki i poczekaj do jej wystudzenia. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść śledzie i dodaj do nich łyżeczkę słodkiej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie, jeśli nie używasz słoika, a chcesz podać śledzie do spożycia wkrótce po przygotowaniu umieść wszystkie składniki w miseczce, dodaj cebulę i wymieszaj. Najlepiej pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce, aby wszystko dokładnie przeniknęło swoim smakiem i aromatem.
W przeciwnym wypadku z przygotowanych wcześniej śledzi ułóż na dnie słoika pierwszą warstwę. Następnie ułóż kolejną warstwę z cebuli, tak aby dokładnie je przykryć. Ułóż kolejną warstwę śledzi i znów warstwę cebuli. Powtarzaj tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec umieść słoik w lodówce – po kilku godzinach śledzie będą gotowe do spożycia – smacznego!