Zapiekanka pasterska jest jednym z tych dań, które z pewnością charakteryzują się daleko idącą wyjątkowością. Szeroki bukiet składników w połączeniu z bardzo wyrazistym zestawem przypraw to gwarancja niesamowitych smaków i aromatów. Na szczególną uwagę zasługuje wierzchnia warstwa zapiekanki z puree ziemniaczanym, serem i śmietanką – wyborne! Jednocześnie w łatwy sposób możemy przyrządzić posiłek zarówno dla jednej lub dwóch osób, jak i calej rodziny – wystarczy nieco popracować proporcjami i wielkością naczynia. Danie jest pyszne w całej rozciągłości, w pełni sycące, a jego jedynym – bardzo niewielkim – minusem jest stosunkowo długi – trudny do skrócenia – czas przygotowania. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, garnek, odpowiednio duże naczynie żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy!
60 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka pasterska
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) – 500 gram
- Ziemniaki – 4-5 sztuk
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy – 1-2 łodygi
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Papryka żółta – podobnie 1/2 sztuki
- Czosnek – 2 duże ząbki
- Przecier pomidorowy – 250 gram
- Ser żółty – 75 gram
- Śmietanka 30% – 50 ml
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Warstwa z mięsem
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj na nią cebulę i podsmaż 2-3 minuty do zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno – lub przeciśnij przez praskę – ząbki czosnku – dodaj na patelnię. Przesmaż jeszcze kolejne 2 minuty co jakiś czas mieszając – zmniejsz na koniec ogień do minimum.
W międzyczasie przygotuj mięso – dopraw je solidną szczyptą soli i pieprzu oraz połową przypraw: słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi – dokładnie wymieszaj. Umieść następnie mięso na patelni – postaraj się zrobić to w taki sposób, aby nie posklejało się w większe kawałki. Podsmaż całość przez około 10 minut – często mieszając – tak aby mięso zarumieniło się równomiernie.
Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dodaj na patelnię – podobnie postąp z selerem naciowym – pokrój go w plasterki. Obydwie papryki rownież umyj i pokrój w cienkie – krótkie około 2 centymetrowe – paseczki. Dodaj do pozostałych składników – wymieszaj zawartość patelni i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 15 minut.
Masa ziemniaczana
W międzyczasie możesz zająć się już ziemniakami – obierz je, umyj, pokrój w kosteczkę i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie – zetrzyj teraz żółty ser na tarce o grubych oczkach. Dodaj następnie na patelnię przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy – bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu.
Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedź je na sitku i pozostaw na chwilę do obcieknięcia. Umieść je ponownie w garnku, dodaj starty żółty ser oraz śmietankę i wstaw na niewielki gaz. Po chwili zacznij ubijać zawartość garnka tłuczkiem do ziemniaków aż do uzyskania jednolitej masy – zdejmij z gazu.
Zapiekanie
W odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym umieść najpierw całą zawartość patelni, a następnie masę ziemniaczaną z garnka. Wstaw całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 20 minut do momentu zarumienienia wierzchniej warstwy – nie dopuść do jej przypalenia. Na koniec wyjmij gotową zapiekankę, przełóż na talerze i podawaj do spożycia przyozdobioną świeżą natką pietruszki – smacznego!