Zapiekanka serowa to bardzo prosta i niesamowicie atrakcyjna smakowo potrawa. Cudownie aromatyczna kompozycja serów w połączeniu z ulubionym makaronem, delikatnym brokułem i pomidorami koktajlowymi każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest przy tym w pełni sycące i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będą garnki do ugotowania makaronu i brokuła, a także przygotowania sosu – całość zapieczemy następnie w piekarniku – do dzieła!
55 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka serowa
- Makaron (świderki lub penne) – 400 g
- Ser Gouda – 125 g
- Mozzarella – podobnie 125 g
- Parmezan – 100 g
- Masło – 3 łyżki
- Mleko – 250 ml
- Śmietanka 36% – 100 ml
- Jajka – 2 sztuki
- Brokuł – 1 niewielka sztuka
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Oregano – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od zagotowania lekko osolonej wody na makaron. Przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej będzie komponował nam się tu makaron al dente. W międzyczasie zatrzyj na tarce o grubych oczkach goudę, a na nieco drobniejszych parmezan i mozzarellę.
W osobnym garnku zagotuj po raz kolejny lekko osoloną wodę i dodaj do niej podzielonego na różyczki brokuła. Gotuj go na niezbyt dużym ogniu przez 5-7 minut – sprawdź widelcem czy jest wystarczająco miękki. Gotowego brokuła odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Pomidory koktajlowe umyj i pokrój w połówki lub ćwiartki.
Rozpuść następnie 3 łyżki masła w garnku i dodaj do niego mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając zawartość dodaj również śmietankę oraz przyprawy: bazylię i oregano. Dodaj następnie do całości przygotowane wcześniej sery oraz ugotowanego brokuła i pomidorki. Gotowy sos zdejmij z gazu – odcedź ugotowany już zapewne makaron i umieść go w naczyniu żaroodpornym.
Dodaj do niego następnie zawartość garnka i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po całości naczynia. Umieść je następnie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pozostaw na 20-30 minut pilnując, aby nie doszło do spalenia wierzchniej warstwy sera.
W międzyczasie posiekaj szczypiorek – gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Możesz podzielić ją od razu na porcję – każdą przyozdób szczypiorkiem i podawaj do spożycia. Idealnie będzie również podanie dania bezpośrednio w naczyniu – gotowe – smacznego!