Zapiekanka warzywna z mozzarellą to jednocześnie bardzo prosta i niesamowicie smakowita propozycja obiadowa. Szeroki bukiet warzyw w połączeniu z wyrazistymi przyprawami przygotowany w delikatnym sosie pomidorowym każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo zastosowanie mozzarelli sprawia, że zapiekanka prezentuje się wyjątkowo pod względami smakowymi, ale również wizualnymi. Dzięki temu danie idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do jej wykonania konieczna będzie garnek, patelnia, naczynie żaroodporne i piekarnik – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka warzywna z mozzarellą
- Mozzarella – 125 g
- Cukinia – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Brokuł – podobnie 1 niewielka sztuka
- Kukurydza – 125 g
- Groszek – podobnie 125 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Krojone pomidory – 400 g
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę (możesz do niej dodać białą część dymki), a czosnek posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj teraz na patelnię również czosnek i podsmaż kolejne 3-4 minuty – zmniejsz ogień.
Obierz następnie marchewkę i pokrój ją w zależności od wielkości w plasterki lub drobniej. Cukinię pokrój podobnie do marchewki, seler naciowy w cienkie kawałkim a czerwoną paprykę w kosteczkę lub paseczki. Dodaj tak przygotowane warzywa na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż około 10 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie ugotuj również podzielony na mniejsze różyczki brokuł – około 5 minut. Umieść następnie wszystkie przygotowane tak składniki w naczyniu żaroodpornym wraz z kukurydzą i groszkiem. W osobnej miseczce wymieszaj następnie krojone pomidory i wszystkie przyprawy.
Zalej zawartość naczynia żaroodpornego powstałym sosem i umieść je w rozgrzanym do 180 stopniu piekarniku. Całość pozostaw tak na około 15 minut, a pod koniec tego czasu dodaj na wierch startą mozzarellę. Na koniec przyozdób gotową zapiekankę posiekanym szczypiorkiem i podawaj do spożycia – smacznego!