Ziemniaki w sosie pieczarkowym to danie genialne w swojej prostocie. Krótka lista składników i niezbyt skomplikowany proces przygotowania sprawia, że danie to idealnie nadaje się na szybki obiad dla całej rodziny. Jednocześnie potrawa jest naprawdę wyjątkowo wyrazista i aromatyczna – po prostu pyszna! Jest przy tym daniem bezmięsnym dzięki czemu dobrze komponuje się jako element wielu diet. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby podawać je z ulubionym rodzajem mięsa – szczególnie dla jego miłośników. Wszystko to będzie komponowało się wręcz perfekcyjnie! Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – ziemniaki w sosie pieczarkowym
- Ziemniaki – 300 gram
- Pieczarki – 250 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Śmietanka 30% – 200 gram
- Masło – 4 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki
Na początek obierz i bardzo dokładnie umyj ziemniaki – możesz je pokroić w kosteczkę, aby skrócić czas gotowania. Nalej następnie do garnka odpowiednią ilość chłodnej wody – dodaj solidną szczyptę soli – i zagotuj w nim przygotowane ziemniaki. Nie powinno to zająć więcej niż 20 minut – w tym czasie przejdź do kolejnych kroków przepisu.
Sos
Obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę – zgodnie z osobistymi preferencjami. Rozgrzej następnie na patelni 2 łyżeczki masła – aż do pełnego rozpuszczenia. Możesz oczywiście skorzystać z oliwy, ale pieczarki podsmażone na maśle nabierają najcudowniejszej złocistej barwy oraz cudownego delikatnego smaku.
Dodaj następnie na patelnie przygotowaną cebulę i podsmaż 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno – lub przeciśnij przez praskę – ząbek czosnku. Dodaj go również na patelnię i podmaż jeszcze około 2 minuty. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki – jeśli korzystasz z większych sztuk może pokroić je drobniej.
Dodaj następnie pieczarki na patelnię – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut. Czas ten w zależności od wielkości i grubości plasterków może być nieco krótszy lub dłuższy – ważne, aby pieczarki zarumieniły się na złocisty kolor. Na koniec dodaj na patelnię śmietankę – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Podanie
Pozostaw całość na patelni przez kolejne 5 minut do delikatnego zgęstnienia sosu – spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno natkę pietruszki – dodaj na patelnię i wymieszaj. Gotowe ziemniaki możesz podać na dwa sposoby – w całości lub jako puree. W tym drugim przypadku odcedź je na sitku i umieść ponownie w garnku – dodaj 2 łyżeczki masła i wstaw na gaz. Ubijaj jego zawartość przez około 1 minutę do uzyskania puree.
W drugim przypadku przełóż gotowe ziemniaki w całości na talerze lub do większych miseczek. Dodaj do każdej porcji po połowie zawartości patelni i podawaj od razu do spożycia. Jako dodatek do dania świetnie sprawdzi się ulubiony rodzaj mięsa – szczególnie polędwiczki – kompozycja idealna – smacznego!