Zupa dyniowa to kolejna klasyczna propozycja dania typowo jesiennego – choć nie wyłącznie – o bardzo wyrazistym i pysznym smaku. Każdy miłośnik potraw przygotowywanych na bazie tego pysznego warzywa powinien zdecydowanie skusić się na nią przynajmniej raz na jakiś czas. Wyborny charakter dyni – lekko podsmażonej – to gwarancja wyśmienitego smaku. Dodatek lekko podsmażonych czosnku i imbiru oraz niewielkiej ilości kurkumy pozwala wydobyć z zupy jeszcze cudowniejszych aromatów. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie duży garnek oraz patelnia – do dzieła!
75 min 4 porcje
Składniki – zupa dyniowa
- Dynia – około 400 gram
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Por – około 10 cm
- Seler – 1/4 niedużej sztuki
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 1-2 cm
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 ziarenka
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Śmietanka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i dokładnie umyj całą włoszczyznę – jedną marchewkę lub jej połówkę jeśli jest to większa sztuka odłóż do wykorzystania na później. Do dużego – najlepiej około 5 litrowego – garnka nalej 1.5 litra chłodnej wody i wstaw na gaz. Umieść w nim również przygotowane warzywa, listki laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu oraz dopraw solidną szczyptą soli.
Całość od momentu zagotowania wody pozostaw na niewielkim gazie – pod lekko uchyloną pokrywką – na około 60 minut. W międzyczasie usuń pestki i włókna z wewnętrznej części dyni, obierz ją i pokrój w kostkę – około 1 cm – rozgrzej patelnię. Obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę, pokrój również w kostkę pozostawioną marchew.
Umieść na patelni cebulę, podmaż 2-3 minuty do zeszklenia – dodaj czosnek. Po kolejnych 2 minutach dodaj do nich wcześniej przygotowaną dynię i marchew – podsmaż wszystko na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Staraj się systematycznie co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, tak aby wszystkie kawałki dyni podsmażyły się równomiernie – delikatnie.
Jeśli bulion jest już gotowy usuń z niego warzywa, liście laurowe i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego – dodaj zawartość patelni. Pozostaw całość na kolejne 15 minut na niewielkim gazie – do momentu aż dynia stanie się miękka. Pod koniec tego czasu przypraw zupę gałką muszkatołową i kurkumą.
Po tym czasie zmiksuj zupę z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej jednolitą i gładką masę. Upewnij się, że nie pozostały żadne większe kawałki dyni, spróbuj i w razie konieczności przypraw dodatkowo solą i pieprzem. Gotową zupę podawaj ze śmietanką oraz grzankami – najlepiej przygotowanymi osobiście – smacznego!