Zupa fasolowa to jedna z pyszniejszych – bardziej klasycznych – propozycji obiadowych. Wspaniała kompozycja delikatnego bulionu warzywnego, fasoli oraz ziemniaków to gwarancja cudownego smaku i sycącego posiłku. Dodatkowo dzięki zastosowaniu podsmażonej na cebulce i czosnku kiełbasy – niektórzy dodają również boczek – zupa zasmakuje zapewne każdemu. Najważniejsze, aby pamietać o wcześniejszym namoczeniu fasoli – inaczej będzie twarda – najlepiej wieczorem wcześniejszego dnia przed przystąpieniem do gotowania. Do wykonania przepisu konieczny będzie duży – około 5 litrowy – garnek oraz patelnia – do dzieła.
120 min 6 porcji
Składniki – zupa fasolowa
- Fasola (biała lub Jaś) – 400 gram
- Ziemniaki – 200 gram
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 15 cm średniej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Kiełbasa (najlepiej podwędzana) – 150 gram
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania koniecznie rozpocznij przynajmniej na kilka godzin (najlepiej wieczorem dzień wcześniej) od namoczenia fasoli. Umieść ją najpierw na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do garnka lub odpowiednio dużej miseczki. Zalej następnie fasolę wodą nieco ponad jej poziom – zostanie ona wchłonięta.
Następnego dnia zacznij od obrania i umycia całej włoszczyzny – umieść ją w dużym około 5 litrowym garnku. Dodaj następnie do niego 2 litry chłodnej wody oraz ziela angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i solidną szczyptę soli. Zagotuj zawartość garnka – zmniejsz ogień – pozostaw pod delikatnie uchyloną pokrywką na około 60 minut.
Na koniec wyjmij z garnka wszystkie warzywa – jedną z marchewek możesz odstawić na razie na bok do wystygnięcia. Następnie przepłucz ponownie na sitku fasolę i dodaj ją do garnka – gotuj koleje 30 minut. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój w niewielką kosteczkę ziemniaki, dodaj ją do gotowej fasoli i pozostaw na około 15 minut aż będą miękkie.
W międzyczasie pokrój w niewielką kosteczkę kiełbasę i dodaj ją na rozgrzana patelnię. Obierz i pokrój drobno cebulę, a ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj następnie na patelnię cebulę, a po 2 minutach czosnek – zamieszaj i pozostaw na 3-4 minuty na niewielkim ogniu.
Po tym czasie dodaj całą zawartość patelni do garnka z zupą i bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostawioną marchewkę pokrój teraz w kosteczkę – mniej więcej taką jak ziemniaki – dodaj do zupy wraz z łyżeczką majeranku – pozostaw na ostatnie 5 minut na gazie. Spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Podawaj do spożycia w miseczkach lub talerzach przyozdobione świeżą natka pietruszki – najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!