Zupa gołąbkowa to bardzo ciekawa propozycja łącząca w sobie wiele uwielbianych przez nas smaków i aromatów. Cudowna kompozycja mięsa wieprzowego, kapusty, aromatycznego sosu i wyrazistych przypraw z pewnością zasmakuje każdemu. Danie pod każdym względem przywodzi na myśl lubiane przez nas wszystkich gołąbki podane w nieco odmienny sposób. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek i patelnia – zaczynajmy!
50 min 4 porcje
Składniki – zupa gołąbkowa
- Kapusta (najlepiej włoska) – 1 niewielka sztuka
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) – 500 g
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Krojone pomidory – 400 g
- Koncentrat pomidorowy – 100 g
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Pieprz – podobnie 3 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w piórka lub kosteczkę cebuli. Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej cebulę – podsmaż na średnim ogniu 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku – dodaj również na patelnię – zmniejsz ogień.
Po kolejnych kilku minutach dodaj na patelnię lekko przyprawione solą i pieprzem mięso mielone wraz z pozostałymi przyprawami: słodką i ostrą papryką. Wszystko to bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na niewielkim ogniu na około 10 minut. Po tym czasie mięso powinno delikatnie się zarumienić.
W międzyczasie poszatkuj drobno kapustę, seler pokrój w cienkie plasterki, a marchew w zależności od wielkości i osobistych preferencji w półplasterki lub kostkę. W dużym – najlepiej około 5 litrowym garnku – rozgrzej niewielką ilość oliwy. Dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa i podsmaż kilka minut.
Po tym czasie dodaj do garnka zawartość patelni i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj do całości również krojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz po 3 sztuki ziela angielskiego, ziarenek pieprzu i liścia laurowego. Dodaj do garnka również odpowiednią ilość wody, tak aby przykryła wszystkie składniki. Pozostaw następnie wszystko pod przykryciem na małym ogniu na około 15-20 minut.
Po tym czasie spróbuj dania i w zależności od potrzeby dopraw je delikatnie solą i pieprzem. Na koniec przełóż gotowe danie do miseczek lub talerzy, przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!