Zupa gulaszowa to bardzo bogata i obfita propozycja na solidny posiłek dla całej rodziny. Mnogość zastosowanych składników nadaje jej niezapomnianego i nieporównywalnego z żadną inną potrawą smaku. Szeroki bukiet warzyw z dodatkiem delikatnego mięsa oraz wyrazistych przypraw to idealne połączenie. Danie jest bardzo łatwo modyfikowalne więc swobodnie może je w prosty sposób dostosować do swoich indywidualnych preferencji. Nieco dłuższy czas przygotowania przepisu w pełni rekompensuje efekt końcowy – danie jest wyśmienite. Z pewnością zasmakuję wszystkim wielbicielom intensywnych i wyrazistych smaków i aromatów. Do jego przygotowania konieczny będzie duży około 5 litrowy garnek oraz patelnia – zaczynajmy!
90 min 6 porcji
Składniki – zupa gulaszowa
- Mięso wieprzowe lub wołowe (ulubione) – 400 gram
- Kiełbasa z szynki – 150 gram
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Papryka pepperoni (lub inna ostra) – 1/2 sztuki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Ziemniaki – 3 średnie sztuki
- Marchew – podobnie 3 średnie sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Świeża natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w drobną kostkę obydwie cebule oraz skrój w cienkie, nieduże plasterki ząbki czosnku. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią posiekane cebule i czosnek. Smaż tak na średnim ogniu przez około 2 minuty – później zmniejsz ogień. Teraz posiekaj drobno papryczkę pepperoni (lub dowolną inną, ulubioną – ostrą paprykę) i również dodaj ją na patelnię.
Następnie pokrój na 1-2 centymetrowe kawałki mięso i dopraw je delikatnie solą i pieprzem. Kiełbasę również pokrój w stosunkowo niedużą kostkę. Dodaj mięso na patelnię i smaż z pozostałą jej zawartością przez około 10 minut – co jakiś czas mieszając – do momentu równomiernego zarumienienia z każdej strony.
W międzyczasie umyj dokładnie i pokrój w cienkie, podłużne plasterki paprykę. Następnie podobnie postąp z marchewkami i pietruszką – z tą różnicą, że je skrój w plasterki. Jeśli kawałki warzyw będą zbyt duże możesz je oczywiście przekroić na połówki. Rozgrzej teraz solidnie oliwę w dużym garnku i dodaj do niego zawartość patelni (jeśli mięso jest już odpowiednio przesmażone).
Następnie dodaj do całości przygotowane warzywa i przesmaż tak całość na niedużym ogniu przez około 2-3 minut często mieszając – ważne, żeby nie dopuścić do przywarcia składników. Po tym czasie wlej do garnka 1 litr wody i dodaj do całości ziela angielskie i liście laurowe. Dopraw następnie zupę łyżeczką papryki słodkiej oraz ostrej – pozostaw całość na średnim gazie pod przykryciem.
W międzyczasie obierz i pokrój w mniejsze kawałki ziemniaki – dodaj do zupy. Na koniec obierz dokładnie i pokrój w kostkę pomidora, a następnie również dodaj go do garnka. Pozostaw całość pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie zupa jest gotowa, podawaj ze świeżą natką pietruszki – smacznego!