Zupa jarzynowa krem z papryką to mało skomplikowana, przygotowana na bazie bulionu warzywnego, świetna w smaku propozycja na danie obiadowe. Niesamowity, intensywny, wyrazisty smak i aromat papryki z pewnością sprawi, że każdy z wielką ochotą wypróbuje tę potrawę. Danie jest dodatkowo w pełni sycącym i pozbawionym składników odzwierzęcych daniem idealnie komponującym się z niejedną wymagającą dietą. Nie ujmuje to jednak w żadnym stopniu jej atrakcyjności – wręcz przeciwnie – zupa jest wyjątkowo przepyszna. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie odpowiednio duży garnek i opcjonalnie patelnia – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – zupa jarzynowa krem z papryką
- Bulion warzywny – 1.5 l
- Czerwona papryka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 3 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – około 15 cm dolnej części
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli nie masz gotowego bulionu polecamy wykonać go z naszego sprawdzonego przepisu, który znajdziesz klikając tutaj. Koniecznie zajmij się tym wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do kolejnych kroków przepisu – te rozpocznij około 15 minut przed końcem gotowania bulionu.
Następnie w odpowiednio dużym garnku – lub początkowo na patelni – rozgrzej oliwę z oliwek. W międzyczasie obierz i posiekaj w krążki cebulę – dodaj ją do garnka i podsmaż 2-3 minuty do bardzo delikatnego zeszklenia. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki – dodaj również do garnka i smaż kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień.
Posiekaj teraz w plasterki pora – dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Selera obierz i pokrój w kostkę – może być nieco większa – a następnie również umieść w garnku. Pamiętaj, aby systematycznie mieszać jego zawartość – nie dopuść do przypalenia warzyw. Marchewki i pietruszki obierz, umyj i pokrój w grube plasterki – dodaj do pozostałych składników.
Smaż tak wszystko na minimalnym ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki warzyw delikatnie – jak najbardziej równomiernie – podsmażyły się. Po tym czasie dodaj do garnka przygotowany wcześniej bulion oraz po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, a także płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu do momentu zagotowania. Spróbuj wtedy zupy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem, a następnie gotuj całość pod przykryciem około 20 minut. Ponownie spróbuj potrawy i w razie potrzeby – oczywiście zgodnie z własnymi preferencjami – dopraw jeszcze do smaku.
Gotową zupę zmiksuj z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Ważne, aby pozbyć się wszystkich większych kawałków warzyw – najlepiej oczywiście wszystkich. Następnie przełóż zupę do miseczek lub talerz i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami – my polecamy domowe grzanki lub świeżą bagietkę – smacznego!