Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną to bardzo smakowita odmiana tej uwielbianej z pewnością przez większość z nas potrawy. Zupy z kalafiora – często goszczące w polskich kuchniach – charakteryzują się wyjątkowo pysznym smakiem, a w tym wykonaniu zyskuje ona jeszcze więcej. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej zupa staje się bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek na obiad dla całej rodziny. Dodatek koperku i startego parmezanu wydobywa z niej jeszcze więcej wyjątkowych smaków i aromatów – po prostu pyszne! Do wykonania przepisu konieczne będę jedynie dwa – mniejszy i większy około 5 litrowy – garnki – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną
- Kalafior – 1 średnia sztuka
- Kasza jaglana – 100 gram
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 3 sztuki
- Por – 1 niewielka sztuka
- Seler – podobnie 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Parmezan – 25 gram
- Koperek – średniej wielkości pęczek
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – 3 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od włoszczyzny – obierz i bardzo dokładnie umyj marchewki, pietruszki i seler. Dwie z marchewek zetrzyj następnie na tarce o grubych oczkach, tak aby uzyskać cienkie plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i przypal delikatnie nad ogniem. Umieść wszystkie przygotowane warzywa razem z porem w dużym – około 5 litrowym garnku. Ząbek czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj do garnka.
Dodaj do pozostałych składników 2 liście laurowe oraz po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Nalej następnie do garnka około 2 litry chłodnej wody – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – wstaw na średni gaz do momentu zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion pod lekko uchyloną pokrywką przez około 30 minut.
W międzyczasie oddziel od całości kalafiora jego białą część podzieloną na mniejsze różyczki – opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Posiekaj następnie bardzo drobno świeży pęczek koperku – odstaw na razie na bok. Zagotuj w międzyczasie w mniejszym garnku lekko osoloną wodę i dodaj do niego kaszę jaglaną. Zagotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – na koniec odcedź i umieść w garnku z pozostałymi składnikami – dodaj również wcześniej przygotowanego kalafiora.
Po kolejnych 15 minutach dodaj do zupy starty parmezan oraz koperek – możesz wcześniej usunąć z garnka zbędne warzywa – pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie spróbuj zupę i w razie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu w głębokich talerzach lub miseczkach – smacznego!