Zupa krem z kukurydzy to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie zupy, która wprost idealnie sprawdzi się jako obiad – nawet dla całej rodziny. Jest niesamowicie aromatyczna i smakowita – każdemu z pewnością przypadnie do gustu niezależnie od personalnych upodobań. Kompozycja kukurydzy, mleczka kokosowego i szerokiego wachlarza przypraw daje niepowtarzalne efekty. Zupa jest również bardzo sycąca, a staje się taka jeszcze bardziej z dodatkiem groszku ptysiowego. Do jej przygotowania konieczne będą blender i duża, głęboka patelnia – do działa, zaczynajmy !
35 min 2 porcje
Składniki – zupa krem z kukurydzy
- Kukurydza konserwowa – 250 gram
- Mleczko kokosowe – 400 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka (ulubiona ostra – niewielka) – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – 2 cm świeżego korzenia
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – podobnie 1 łyżeczka
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Woda – 150 ml
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj drobno cebulę – rozgrzej solidnie patelnie – dodaj na nią cebulę. W międzyczasie również drobno posiekaj papryczkę – na przykład chili lub pepperoni. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku. Wszystko to dodaj na patelnię i przesmaż 2-3 minuty mieszając.
Odcedź następnie kukurydzę i dodaj ją do pozostałych składników na patelni – podsmaż około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolej do całości 150 ml wody i łyżkę sosu sojowego – zamieszaj.
Następnie dodaj na patelnię przypraw: łyżeczkę kurkumy, papryki i kminu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po zawartości patelni – podduś tak przez kolejne 15 minut.
Następnie dodaj do pozostałych składników 400 ml mleczka kokosowego. Najlepiej przelewaj je stopniowo na patelnię cały czas intensywnie mieszając. Poczekaj następnie do ponownego zagotowania się całej zawartości patelni, gdy to nastąpi zdejmij ją z gazu.
Zawartość patelni przelej do blendera i zmiksuj na jak najbardziej gładka masę. Rozlej następnie gotową zupę do miseczek udekoruj świeżą natką pietruszki i ewentualnie plasterkami chili – podawaj z groszkiem ptysiowym – smacznego!