Zupa meksykańska z ogórkiem konserwowym to świetny pomysł na przygotowanie niesamowicie urozmaiconego smakowo obiadu. Szeroki zestaw składników w połączeniu z wyrazistymi przyprawami to gwarancja udanego posiłku. Zupa świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
100 min 6 porcji
Składniki – zupa meksykańska z ogórkiem konserwowym
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) – 500 g
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Ostra papryczka (chili lub pepperoni) – około 5 cm
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki
- Ogórek konserwowy – podobnie 4 sztuki
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona fasola – 200 g
- Przecier pomidorowy – podobnie 200 g
- Ziele angielskie (ziarna) – 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kminek – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę. Cebulę przypal delikatnie nad palnikiem – niezbyt mocno! Umieść następnie wszystkie składniki wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego oraz solidną szczyptą soli w garnku z 2 litrami chłodnej wody. Gotuj około 60 minut na niewielkim ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką.
Około 15 minut przed końcem gotowania bulionu obierz i pokrój w piórka czerwoną cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Umieść je następnie na rozgrzanej patelni i podsmaż kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaj następnie do nich mięso mielone wraz z połową przygotowanych przypraw.
Smaż całość około 10 minut co jakiś czas mieszając do zarumienienia mięsa. Po tym czasie dodaj na patelnię również czerwoną fasolę i kukurydzę – zalej całość przecierem pomidorowym – smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj je do bulionu wyjmując jednocześnie pozostałe składniki – możesz zostawić jedynie marchewkę.
Na koniec dodaj do garnka całą zawartość patelni i pozostałe przyprawy – bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na około 15 minut na niewielkim gazie pod lekko uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu umieść w garnku dodatkowo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Gotowe danie przełóż do talerzy lub miseczek i podawaj do spożycia – smacznego!