Zupa ogórkowa z zasmażką to klasyczny pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, najlepiej podana ze świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu wybierz odpowiednie ogórki kiszone – to one będą decydowały o końcowym aromacie i smaku potrawy. Najlepiej oczywiście użyć ukiszonych samodzielnie w ulubiony sposób ogórków, ale równie dobrze możesz skorzystać z ogórków kupnych. Ważne, żeby przed przygotowaniem zupy upewnić się, że są one odpowiednio kwaśne – natomiast nie mogą mieć gorzkiego posmaku. Do wykonania przepisu potrzebna będzie średniej wielkości patelnia do przygotowania zasmażki oraz duży najlepiej 5 litrowy garnek.
90 min 6 porcji
Składniki – zupa ogórkowa z zasmażką
- Boczek wędzony – 350 gram
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Marchew – 3 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Pietruszka – podobnie 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka
- Seler – połowa 1 sztuki
- Ziemniaki – 350 gram
- Ogórki kiszone – podobnie 350 gram
- Zalewa po ogórkach kiszonych – połowa szklanki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 ziarenka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw napełnij duży garnek dwoma litrami chłodnej wody i wstaw na gaz. Dodaj do garnka liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie umyj i obierz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, pora i seler. Dodaj warzywa do garnka. Gdy wywar zagotuje się zmniejsz ogień i pozostaw pod lekko uchyloną przykrywką.
Boczek dokładnie opłucz wodą i skrój w krótkie, cienkie paseczki lub w kosteczkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na rozgrzaną patelnię razem z boczkiem. Gdy cebula się zarumieni, a z boczku wytopi się nieco tłuszczu dodaj na patelnię mąkę. Smaż na bardzo delikatnym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu uzyskania złotego koloru – zasmażka gotowa.
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Jeśli gotujące się warzywa stały się miękkie i wywar nabrał odpowiedniego aromatu możesz je wyjąć z garnka (jeśli lubisz obecność marchwi w zupie pozostaw ją w garnku). Dodaj do wywaru całą zawartość patelni z zasmażką oraz ziemniaki – gotuj około 30 minut. Pamiętaj, żeby upewnić się, że ziemniaki są już odpowiednie ugotowane – powinny być miękkie.
W międzyczasie zetrzyj ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach (pamiętaj, żeby zachować pół szklanki zalewy). Dodaj ogórki i zalewę do garnka – bardzo istotne jest, żeby ziemniaki były już odpowiednio miękkie – po dodaniu kwaśnych ogórków nie ugotują się ! Całość pod lekko uchyloną pokrywką gotuj około 10 minut.
Następnie dodaj majeranek i pozostaw na wolnym ogniu aż do momentu gdy ogórki staną się miękkie. Zupa ogórkowa jest gotowa – podawaj ją ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki lub koperkiem.