Zupa pomidorowa z mięsem mielonym to bardzo ciekawa i wyjątkowo pyszna propozycja przygotowania tego uwielbianego przez nas wszystkich dania. Dodatek mięsa mielonego sprawia, ze zupa nabiera nowego, niepowtarzalnego charakteru – staje się dzięki temu w pełni sycącym posiłkiem idealnym na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
40 min 4 porcje
Składniki – zupa pomidorowa z mięsem mielonym
- Mięso mielone (ulubione) – 500 g
- Przecier pomidorowy – podobnie 500 g
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Marchew – podobie 1 sztuka
- Cebule – podobie 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Czosnek – podobie 2 ząbki
- Rukola – wedle uznania
- Bulion (ulubiony) – 1 litr
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z olwiek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej solidnie niewielką ilość oliwy z oliwek w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie, podłużne piórka cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj je do garnka i podsmaż dodatkowo na średnim ogniu 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia.
Dodaj następnie do garnka mięso mielone – delikatnie przypraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień – i pozostaw na około 5 minut co jakiś czas mieszając zawartość. W międzyczasie obierz i pokrój marchewkę – w zależności od upodobań w plasterki lub paseczki – możesz ją również zetrzeć na tarce op grubych oczkach. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kosteczkę lub podobnie do marchewki w paseczki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę dodaj wszystkie przygotowane warzywa do garnka. Podsmaż całość kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając i zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Poczekaj do momentu zagotowania i dodaj do całości przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy: po jednej łyżeczce bazylii oraz słodkiej i ostrej papryki.
Pozostaw tak całość na ostatnie 15 minut na niewielkim gazie pod lekko uchyloną pokrywkę. Pod koniec tego czasu dodaj do zupy rukolę i w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu – każdą z porcji przyozdób dodatkowo świeżo posiekaną natką pietruszki – smacznego!