Zupa serowa to bardzo atrakcyjna – szczególnie pod względami smakowymi – propozycja przygotowania pysznego i sycącego dania. Niesamowita kompozycja wybranych serów nadaje potrawie wyjątkowych smaków i aromatów – nic nie może się z tym równać. Dodatkowo zupa podana z domowymi grzankami staje się w pełni sycącym daniem idealnym na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie odpowiednio duży garnek – zaczynajmy!
45 min 3 porcje
Składniki – zupa serowa
- Ser topiony śmietankowy – 100 g
- Ser topiony Maasdamer lub Emmentaler – 150 g
- Ser pleśniowy (np. Camembert) – podobnie 150 g
- Bulion warzywny – 1 l
- Cebula – 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Śmietanka 30% – 100 g
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej niewielką ilość oliwy w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku. W międzyczasie obierz i pokrój w piórka cebulę oraz białą część dymki. Ząbki czosnku również obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj je następnie do garnka i podsmaż kilka minut do zeszklenia cebuli – niezbyt mocnego.
Dodaj następnie do garnka 1 litr bulionu warzywnego i poczekaj do momentu zagotowania. Dopraw całość solidną szczyptą soli, pieprzu i łyżeczką słodkiej papryki. Dodaj następnie pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy – gotuj zupę przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie ser powinien się roztopić – dodaj teraz do zupy pozostałe sery i ponownie gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj do zupy śmietankę i pozostaw całość na niewielkim gazie na ostatnie 5 minut. Co jakiś czas mieszaj zupę, aby zweryfikować czy ser już się odpowiednio roztopił – w międzyczasie posiekaj szczypiorek.
Pod koniec czasu gotowania spróbuj zupę i w razie konieczności dopraw ją delikatnie solą i pieprzem. Nie powinno to być konieczne ponieważ same sery powinny zapewnić daniu odpowiedni smak. Gotową zupę przełóż do miseczek lub na talerze, przyozdób przygotowanym szczypiorkiem i podawaj do spożycia najlepiej z domowymi grzankami – smacznego!