Zupa tajska z makaronem ryżowym to bardzo ciekawa i stosunkowo popularna propozycja przygotowania posiłku o nieco bardziej orientalnym charakterze. Delikatny kurczak, cudowny makaron ryżowy, starannie dobrane warzywa i wyborny bulion to połączenie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Danie jest bardzo wyraziste i w pełni sycące – świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – zupa tajska z makaronem ryżowym
- Makaron ryżowy – około 200 g
- Śmietanka 30% – podobnie około 200 ml
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Limonka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir korzeń – około 2 cm
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 500 ml
- Czerwona pasta curry – 1 łyżka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka. Pokrój go następnie w cienkie, podłużne – około 2 cm – kawałki. Dopraw je następnie jak najbardziej równomiernie solą i pieprzem i umieść na rozgrzanej patelni – smaż na niewielkim ogniu. W międzyczasie zetrzyj na tarce około 2 cm korzenia imbiru i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno ząbki czosnku.
Dodaj je również na patelnię, zamieszaj zawartość i smaż kolejne 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę, dodaj na patelnię na ostatnie 3 minuty smażenia. Czerwoną i żółtą paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki – najlepiej około 2-3 cm. W osobnym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i przygotuj w nim makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gotową zawartość patelni przełóż następnie do garnka wraz z przygotowanymi warzywami. Całość zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W połowie tego czasu dodaj do garnka 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżkę czerwonej pasty curry – dokładnie wymieszaj. Gotowy już zapewne makaron odcedź i rozłóż na porcje do talerzy lub miseczek.
Do każdej z nich dodaj odpowiednią ilość zupy – w zależności od upodobania dodaj również śmietanki i soku ze świeżo wyciśniętej limonki. Świetnie sprawdzi się tutaj także posiekany szczypiorek lub pietruszka – gotowe – smacznego!