Zupa z ciecierzycy to niesamowicie wyjątkowy pomysł na przygotowanie dania obiadowego. Cudowna w smaku ciecierzyca w połączeniu z wyrazistymi przyprawami przygotowana w delikatnym bulionie warzywnym to kompozycja idealna. Zupa jest przy tym całkowicie pozbawiona składników odzwierzęcych więc idealnie wkomponuje się nawet w najbardziej wymagające diety. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia oraz dwa – jeden mniejszy, drugi około 5 litrowy – garnki – zaczynajmy!
135 min 8 porcji
Składniki – zupa z ciecierzycy
- Ciecierzyca – 200 g
- Passata pomidorowa – podobnie 200 ml
- Cieciorka – 80 g
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kminek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy – umieść ją w miseczce i zalej wodą. Następnego dnia umieść namoczoną ciecierzycę razem z wodą w garnku, lekko posól i wstaw na gaz – gotuj około 1.5 godziny. W międzyczasie obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę – marchew możesz pokroić w mniejsze kawałki.
Umieść warzywa w dużym garnku i zalej około 2 litrami wody – wstaw na gaz. Dodaj do niego również po 2 sztuki ziela angielskiego i liści laurowych, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu i gotuj mniej więcej tyle czasu co ciecierzycę. Pod koniec tego czasu obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a cebulę i czosnek podsmaż delikatnie na patelni.
Gdy ciecierzyca będzie już odpowiednio miękka po ugotowaniu przelej całą zawartość garnka do bulionu. Dodaj również zawartość patelni i pozostałe przyprawy: majeranek, kurkumę i kminek. Po 15 minutach gotowania dodaj do całości również ziemniaki i pozostaw na niewielkim gazie na kolejne 15 minut.
Pod koniec tego czasu dodaj do garnka passatę pomidorową – zamieszaj bardzo dokładnie i pozostaw na ogniu na ostatnie 5 minut. Po tym czasie spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw ją solą i pieprzem. Gotowe danie przełóż do głębokich talerzy lub miseczek – przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!