
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki to bardzo ciekawa zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi propozycja przygotowania pysznego obiadu. Cudowna kompozycja pieczonych pomidorów i papryki w towarzystwie wyrazistych przypraw każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest przy tym w pełni sycące i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będzie naczynie żaroodporne i głęboki garnek – zaczynajmy!
60 min
2 porcje

Składniki – zupa z pieczonych pomidorów i papryki
- Pomidory – 4 sztuki
- Czerwona papryka – 2 sztuki
- Suszone pomidory – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka pepperoni – podobnie 1 szuka
- Ser żółty (ulubiony) – 50 g
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Zalewa z suszonych pomidorów – 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia pomidorów i papryk – pozostaw je na chwilę do obcieknięcia. W międzyczasie obierz i pokrój na ćwiartki cebulę – ząbki czosnku obierz i pozostaw w całości. Czerwoną paprykę pokrój następnie w duże kawałki pozbywając się jedynie gniazd.
Pomidory w zależności od osobistych preferencji możesz sparzyć i obrać. Niezależnie od tego pokrój je następnie tak jak cebulę na ćwiartki. Papryczkę pepperoni pokrój w plasterki, a suszone pomidory w nieco mniejsze kawałki. Umieść wszystkie tak przygotowane składniki w naczyniu żaroodpornym – rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Dodaj do naczynia również dwie łyżki zalewy z suszonych pomidorów i wymieszaj całość, tak aby pokryć nią wszystkie składniki. Umieść naczynie w piekarniku i piecz około 30 minut – co jakiś czas możesz dodatkowo zamieszać zawartość. W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach ulubiony ser żółty oraz posiekaj natkę pietruszki.
Gdy warzywa będą już upieczone przełóż je do garnka i zmiksuj na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Dodaj do całości przyprawy oraz śmietankę 30% zamieszaj i rozłóż na porcje. Do każdej z nich dodaj nieco startego sera i posiekanej natki – podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem lub grzankami – smacznego!