Zupa ziemniaczana to świetna propozycja na bardzo atrakcyjny zarówno pod względem smakowym, jak i aromatycznym i wizualnym obiad. Szeroki bukiet warzyw zapewnia intensywny i bardzo charakterystyczny aromat wywaru. Zastosowanie stosunkowo niewielkiej ilości delikatnie podsmażonej kiełbasy to gwarancja dodatkowych wspaniałych smaków. Danie świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia dla całej rodziny – każdy powinien zajadać się nią ze smakiem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisie zrezygnować z dodatku kiełbasy i przygotować zupę w wersji wegetariańskiej. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i większy, głęboki garnek – do dzieła!
45 min 2 porcje
Składniki – zupa ziemniaczana
- Ziemniaki – 500 gram
- Kiełbasa (ulubiona) – około 150 gram
- Woda – 1.25 litra
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Śmietanka 30% – 50-75 ml
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę – rozgrzej solidnie oliwę w głębokim garnku. Dodaj do niego następnie przygotowaną cebulę i podsmaż ją na bardzo wolnym ogniu około 5-7 minut do momentu zeszklenia. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku – podobnie postąp z marchewkami, pietruszkami i selerem – pokrój je w kostkę lub półplasterki.
Dodaj następnie do garnka wszystkie przygotowane warzywa i podsmaż je przez kolejne 5 minut. Na koniec tego czasu dodaj do pozostałych składników posiekany czosnek – zamieszaj i podsmaż jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do garnka około 1.25 litra wody oraz przyprawy: po dwa listki laurowe i ziela angielskie oraz po jednej łyżeczce majeranku i tymianku. Dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut.
W międzyczasie pokrój w kostkę lub półplasterki kiełbasę i podsmaż ją na osobnej patelni przez kilka minut do delikatnego zarumienienia. Równolegle możesz już obrać, dokładnie umyć i pokroić w kosteczkę ziemniaki. Je również dodaj na patelnię i podsmaż z kiełbasą przez kolejne 5 minut. W międzyczasie posiekaj drobno nieco szczypiorku i natki pietruszki – dodaj je do garnka.
Na koniec umieść w garnku również całą zawartość patelni – dokładnie zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu przez ostatnie 15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do zupy śmietankę – ponownie dokładnie zamieszaj i poczekaj do ponownego zagotowania. Spróbuj teraz koniecznie zupy – w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Gotową zupę przełóż na talerz lub do miseczek – przyozdób świeżo posiekaną nataką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!