Bogracz węgierski to jeden z najsmaczniejszych i naszych ulubionych pomysłów na przygotowanie gulaszu. Danie jest niesamowicie smakowite, wyjątkowo aromatyczne i przy tym wszystkim bardzo atrakcyjnie wizualnie. Cudowna kompozycja wybranych warzyw, mięsa i wyrazistych przypraw zaspokoi z pewnością nawet najbardziej wymagające gusta. Bogracz jest dodatkowo bardzo sycący i świetnie sprawdzi się jako samodzielny, główny posiłek dnia. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie głęboki – najlepiej około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
70 min 4 porcje
Składniki – bogracz węgierski
- Mięso wołowe – 400 g
- Boczek gotowany – 150 g
- Słonina – podobnie 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Ziemniaki – 5 sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Pomidor – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Sos sojowy – podobnie 3 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Kminek – 1/4 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w stosunkowo drobną kosteczkę zarówno boczku, jak i słoniny. Umieść je w głębokim garnku i wstaw na niezbyt mocny gaz – po chwili powinien zacząć wytapiać się z nich tłuszcz. Pozostaw tak całość na około 15 minut nie zwiększając ognia, a w międzyczasie przyszykuj pozostałe składniki.
Mięso wołowe umyj i pokrój w nieregularne – około 1-2 cm – kawałki – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Czerwoną i żółtą paprykę pokrój w kostkę lub podłużne paski – również mogą być bardzo różnorodne wielkością. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, podobnie postąp z pomidorami, a marchewki pokrój w paseczki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno, a cebulę pokrój w cienkie półksiężyce.
Dodaj następnie te ostatnie do garnka, zamieszaj i podsmaż kolejne 3-4 minuty – zwiększ nieco ogień. Jako następne dodaj do całości marchew i ziemniaki – smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe przygotowane wcześniej składniki i pozostaw na mniejszym ogniu kolejne 5 minut.
Zalej następnie całość wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki – nie więcej. Dodaj do garnka również koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu – wymieszaj dokładnie i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj następnie do całości pozostałe przyprawy i pozostaw na minimalnym gazie pod przykryciem na ostatnie 15 minut.
Pod koniec tego czasu dopraw całość sosem sojowym i w razie konieczności solą i pieprzem. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze i podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem.