Cukinia faszerowana mięsem i warzywami to kolejny świetny pomysł na przygotowanie pysznego posiłku z wykorzystaniem tego lubianego przez niemal wszystkich z nas warzywa. Danie jest bardzo wyjątkowe pod względem walorów zarówno smakowych, jak i aromatycznych. Naszym zdaniem jest to jedna ze smakowitszych pozycji i każdy miłośnik cukinii koniecznie powinien jej skosztować. Mnogość składników zapewnia bardzo szeroką gamę bardzo wyrazistych doznań smakowych. Dzięki temu każdy powinien znaleźć tu coś dla siebie – danie idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to też świetne pole do popisu dla osób, które mają chęć eksperymentować i zmieniać zestawienie składników. Do przygotowania przepisu konieczna będzie spora patelnia oraz piekarnik – do dzieła!
50 min 4 porcje
Składniki – cukinia faszerowana mięsem i warzywami
- Cukinia – 2 sztuki
- Mięso mielone (najlepiej drobiowe) – 250 gram
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Cebula – 1 nieduża sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Kukurydza – 50 gram
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 50 gram
- Żółty ser – podobnie 50 gram
- Śmietanka 30% – podobnie 50 gram
- Suszone oregano – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Przyprawa do mięsa mielonego (ulubiona) – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i skrój w drobną kosteczkę cebulę. Z ząbkami czosnku postąp podobnie – możesz oczywiście przecisnąć go również przez praskę. Rozgrzej następnie patelnie i dodaj na nią cebulę – smaż na średnim ogniu 2 minuty. Dodaj do niej wcześniej przygotowany czosnek i smaż całość do zeszklenia cebuli – zmniejsz ogień do minimum.
Mięso – polecamy drobiowe ze względu na jego delikatność – porządnie wymieszaj z łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego. Dodaj je na patelnię i postaraj się rozprowadzić równomiernie po całej jej powierzchni, tak aby uniknąć zlepiania się go w większe kawałki. Pozostaw patelnię na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie umyj i posiekaj w kosteczkę czerwoną paprykę, kukurydzę odsącz solidnie na sitku. Jeśli mięso jest już odpowiednio – równomiernie – zarumienione dodaj na patelnię warzywa. Smaż tak całość około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i śmietankę – dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie pozostałe przyprawy: suszone oregano i słodką paprykę – ponownie zamieszaj, tak aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po patelni. Pozostaw tak pod przykryciem na niewielkim ogniu na około 10 minut.
W międzyczasie umyj i przekrój wzdłuż na pół cukinie. Przy pomocy łyżeczki wydrąż z ich środka miąższ – koniecznie pozostaw około 1 centymetrową jego warstwę. Wydrążony miąższ możesz dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania innej potrawy. Możesz teraz rownież zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty.
Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego wydrążone cukinie – pozostaw na 10 minut. Następnie nałóż do nich gotowego farszu i piecz przez kolejne 20 minut. Pod koniec tego czasu posyp całość startym serem. Gotowe cukinie wyłóż na talerz i podawaj od razu do spożycia – smacznego!