Cukinia faszerowana mięsem mielonym to nieco odmienna od standardowych propozycja na obiad. Każdy powinien znaleźć tu coś dla siebie więc danie wybornie nadaje się dla całej rodziny. Bardzo bogata kompozycja składników oraz przypraw pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego, wyjątkowego i niesamowicie atrakcyjnego smaku. Jednocześnie jest to bez wątpienia bardzo pożywny i sycący posiłek. Przygotowanie przepisu jest stosunkowo czasochłonne, ale walory smakowe i aromatyczne z pewnością wynagrodzą poświęcenie. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia oraz piekarnik – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Mięso mielone – 200 gram (ulubione – u nas wieprzowo-wołowe)
- Pieczarki – podobnie 200 gram
- Cukinia – 2 większe sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryka żółta – podobnie 1 sztuka
- Mozzarella – 100 gram
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Przyprawa do mięsa mielonego – 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano suszone – pół łyżeczki
- Chili – solidna szczypta (około 1/4 łyżeczki)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią przygotowaną cebulę – smaż tak 3-4 minuty do jej zeszklenia. W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj mięso z przyprawą do mięsa mielonego – możesz oczywiście zastosować inne ulubione przyprawy.
Dodaj mięso na patelnię, bardzo dokładnie wymieszaj i smaż tak około 5 minut na większym ogniu cały czas mieszając. Gdy mięso zarumieni się już równomiernie zmniejsz ogień. W międzyczasie umyj i posiekaj w drobną kostkę pieczarki – dodaj je na patelnię, dopraw delikatnie solą i pieprzem – pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem.
Następnie umyj bardzo dokładnie cukinie i przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż ich wnętrza na tyle głęboko, aby udało się swobodnie nałożyć do nich farszu. Koniecznie pozostaw jednak przynajmniej pół centymetra miąższu, aby nie wypłynął on z cukinii podczas pieczenia.
Usunięty miąższ posiekaj drobno i dodaj również na patelnię. Tak samo postąp z papryką, umyj ją i pokrój w drobną kosteczkę – dodaj na patelnię. Dopraw całość pozostałymi przyprawami: curry, oregano oraz chili – zamieszaj. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy, bardzo dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Gdy farsz będzie gotowy odstaw patelnię z ognia – rozgrzej w międzyczasie piekarnik do 180 stopni. Wydrążone cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij je farszem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tak przez około 20-30 minut. Koniecznie dopilnuj, aby żadne ze składników nie przypaliły się.
W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Następnie 5 minut przed końcem pieczenia oprósz cukinie startym serem. Gotowe danie podawaj przyozdobione świeżą bazylią – możesz również delikatnie polać je keczupem – smacznego!