Cukinia faszerowana z mięsem mielonym to niesamowicie atrakcyjna i wyjątkowo smakowita propozycja na przygotowanie dania obiadowego. Delikatna cukinia w połączeniu z cudownym nadzieniem w towarzystwie mozzarelli to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Zastosowanie wyrazistych przypraw zapewnia natomiast potrawie niezrównanych smaków i aromatów. Danie jest przy tym w pełni sycące i nawet bez dodatków obiadowych świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
50 min 4 sztuki
Składniki – cukinia faszerowana z mięsem mielonym
- Cukinia – 2 duże sztuki
- Mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe) – 400 g
- Cebule – 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – 5-6 sztuk
- Mozzarella – 150 g
- Ser żółty (ulubiony) – 25 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – 2 cm
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Sos sojowy – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i pokrojenia cebuli – podsmaż ją 3-4 minuty na rozgrzanej patelni do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku, a korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj je również na patelnię – zmniejsz ogień i zamieszaj zawartość – pozostaw na kolejne 3-4 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię delikatnie przyprawione solą i pieprzem mięso mielone – ponownie zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 10 minut co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie tego czasu dodaj do całości pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przygotowane przyprawy.
W międzyczasie przekrój cukinie wzdłuż na połówki i wydrąż środek każdej z nich – miąższ dodaj na patelnię, zamieszaj zawartość. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach, szczypiorek posiekaj drobno, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub pokrój w kosteczkę. Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni.
Do każdej z wydrążonych cukinii przełóż odpowiednią ilość zawartości patelni, tak aby nie spadła podczas przenoszenia do i z piekarnika. Umieść je następnie w piekarniku i piecz około 10-15 minut – po tym czasie dodaj na wierzch każdej sztuki warstwę żółtego sera i pomidorków koktajlowych – piecz kolejne 5 minut.
Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika i przyozdób dodatkowo posiekanym szczypiorkiem. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu. Jako dodatki świetnie sprawdzą się tutaj zarówno ziemniaki, ryż, jak i ulubiona kasza – gotowe – smacznego!