Curry z kalafiora to bardzo ciekawa w swojej wyjątkowości potrawa idealnie komponująca się jako obiad dla całej rodziny. Mimo stosunkowo szerokiego zestawu składników najważniejszym z nich pozostaje oczywiście kalafior – uwielbiany przez zdecydowaną większość z nas pod wieloma różnorakimi postaciami. Swój wyjątkowy smak danie zawdzięcza również wyrazistej czerwonej paście curry i solidnemu dodatkowi przypraw o podobnym charakterze: słodkiej i ostrej papryce oraz samemu curry. Wykorzystanie do przepisu bulionu warzywnego pozwala na uzyskanie potrawy w pełni pozbawionej składników pochodzenia zwierzęcego dzięki czemu świetnie wkomponuje się do wielu wymagających diet. Dodatkowo dzięki zastosowaniu ryżu danie staje się w pełni sycące i z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
40 min 3 porcje
Składniki – curry z kalafiora
- Kalafior – 400-500 gram
- Bulion warzywny – 1 szklanka
- Mleczko kokosowe – podobnie 1 szklanka
- Ryż – 100 gram
- Pomidory krojone – 400 gram
- Pieczarki – 200 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Pasta curry (czerwona) – 3 łyżeczki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj kalafiora – jeśli korzystasz z jego mrożonej wersji pozostaw go do swobodnego, pełnego rozmrożenia. Jeśli natomiast korzystasz ze świeżego oddziel od całości niewielkiej wielkości różyczki i bardzo dokładnie opłucz na sitku – tak aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi – pozostaw do obcieknięcia – rozgrzej patelnię.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce – dodaj na patelnię – smaż przez 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie umyj pieczarki – pokrój je w zależności od wielkości w plasterki lub drobniej jeśli będą to większe sztuki. Dodaj je również na patelnię – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Zamieszaj i smaż przez kolejne 5 minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając.
Dodaj następnie na patelnię krojone pomidory oraz bulion – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie dodaj na patelnię przyprawy: ostrą i słodką paprykę, curry oraz pastę – znów zamieszaj. Na koniec dodaj do całości przygotowanego wcześniej kalafiora – wymieszaj dokładnie zawartość patelni i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem ryżu – zagotuj lekko osoloną wodę w garnku. Dodaj do niego ryż i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdecydowanie najlepiej smakować będzie ryż al dente – odejmij w celu jego uzyskania około 2 minuty od czasu gotowania. Gotowy ryż odcedź i przełóż na talerze lub do miseczek.
Spróbuj następnie zawartości patelni – jeśli istnieje tak konieczność dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj do pozostałych składników mleczko kokosowe. Zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut cały czas na niewielkim ogniu. Po tym czasie danie jest gotowe – przełóż je do każdej porcji ryżu i podawaj do spożycia ze świeżo posiekaną natką pietruszki – smacznego!