Domowy Cheeseburger to wspaniały pomysł na przygotowanie powszechnie lubianego dania znanego przede wszystkim z restauracji podających jedzenie typu fast food. Odpowiednie dobranie składników oraz staranne ich przygotowanie pozwoli jednak na uzyskanie posiłku zdecydowanie zdrowszego i smaczniejszego. Dzięki wykorzystaniu szerokiej kompozycji warzyw uzyskujemy wspaniały zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym efekt. Dodatkowo ulubiony rodzaj mięsa wysmażony na niewielkiej ilości tłuszczu oraz świeże pieczywo sprawia, że to wyśmienite danie zasmakuje każdemu. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia oraz piekarnik – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – domowy Cheeseburger
- Bułki (najlepiej z sezamem) – 2 sztuki
- Mięso mielone (ulubiony rodzaj) – 250 gram
- Ser żółty – 4 plasterki
- Pomidor – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Ogórek kiszony – podobnie 1 sztuka
- Sałata (ulubiona) – dwa duże liście
- Oregano suszone – 1/2 łyżeczki
- Bazylia suszona – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek suszony – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Ketchup
- Majonez
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od mięsa mielonego – do wykonania przepisu możesz zastosować dowolny, swój ulubiony jego rodzaj. Bez przeszkód może to być zarówno mięso wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe. Na początek przełóż mięso do osobnej miseczki, dodaj do niego suszony czosnek oraz ostrą paprykę – dopraw delikatnie solą i pieprzem – wszystko dokładnie wymieszaj.
Do miseczki wpij następnie jajko i znów bardzo dokładnie wymieszaj. Teraz rozgrzej bardzo dobrze patelnię – wystarczy niewielka ilość tłuszczu, sporo go wytopi się również z samego mięsa. Następnie uformuj dwa okrągłe, jak najbardziej płaskie kotlety. Pamiętaj, że mięso podczas smażenia nieco się zmniejszy więc kotlety powinny być trochę większe niż bułka.
Dodaj tak przygotowane kotlety na patelnię i smaż przez około 10 minut na średnim ogniu przekładając je co jakiś czas na drugą stronę. W międzyczasie możesz już zacząć przygotowywać warzywa. Pomidora umyj, a następnie pokrój w plastry – wystarczy 1 lub 2 na każdego cheeseburgera. Czerwoną cebulę skrój w półksiężyce lub nawet nieco mniejsze kawałki. Kiszonego ogórka natomiast pokrój w cienkie plasterki.
W zależności od wybranego rodzaju sałaty postaraj się, aby jej liście były mniej więcej wielkości bułki – pamiętaj, aby je najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Gdy mięso jest już prawie gotowe wstaw przekrojone na pół bułki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 2 minutach powinny być wystarczająco ciepłe – wyjmij je z piekarnika.
Na obydwie połowy bułki nałóż warstwę keczupu i obsyp suszoną bazylią i oregano. Następnie na dolnej połowie ułóż kotleta i posmaruj go majonezem. Na kotlecie połóż plasterek sera – dzięki temu delikatnie się stopi. Jeśli pozostało jeszcze trochę majonezu lub keczupu użyj je teraz.
Następnie połóż na ser liście sałaty, na nich umieść plaster pomidora. Na koniec dodaj kilka plasterków ogórków i nieco posiekanej cebuli. Zakryj całość górną częścią bułki – gotowe ! Cheeseburgery podawaj od razu po przygotowaniu gdy są jeszcze ciepłe – smacznego!