Fasolka po bretońsku jest wspaniałym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny. W przygotowaniu jest mało wymagająca, a jeśli namoczysz fasolę odpowiednio wcześniej będzie również stosunkowo szybka w wykonaniu. Dzięki dodatkom pomidorów, boczku i kiełbasy każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wszystko razem natomiast pozwoli na uzyskanie przepysznej potrawy. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie miska do namoczenia fasoli, garnek do jej ugotowania oraz głęboka patelnia – zaczynajmy !
80 min 5 porcji
Składniki – fasolka po bretońsku
- Fasola Piękny Jaś – 400 gram
- Boczek wędzony – 200 gram
- Kiełbasa – podobnie 200 gram
- Pomidory krojone – 400 gram
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki (czubate)
- Cebula – 1 średniej wielkości sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej dzień wcześniej przed planowanym podaniem posiłku. Całość fasoli dokładnie wypłucz i umieść w odpowiednim naczyniu (na przykład w misce) – zalej ją zimną wodą, tak aby wszystkie ziarna pozostały zanurzone. Wody powinno być nieco więcej niż poziom samej fasoli, tak aby po częściowej jej wchłonięciu zbytnio nie opadła. Pozostaw ją tak na całą noc – dzięki temu odpowiednio się namoczy.
Następnego dnia odcedź namoczoną fasolę i umieść ją w garnku. Dolej do niej około 1 litra zimnej wody i wstaw na średni ogień. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz dopraw delikatnie do smaku solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około godzinę – po tym czasie fasola powinna stać się miękka. Jeśli tak się nie stanie poczekaj jeszcze kilka minut – fasola musi stać się miękka.
W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i dodaj ją na rozgrzaną patelnię – smaż do momentu zeszklenia. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i rownież dodaj na patelnię. Podobnie postąp z boczkiem i kiełbasą – pokrój w kostkę i gdy poczujesz intensywny aromat podsmażonego czosnku dodaj je również na patelnię. Całość smaż przez 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Gdy fasolka będzie już miękka odcedź ją i dodaj do zawartości patelni – przesmaż dodatkowo przez około 10 minut. Dodaj na patelnię pomidory i koncentrat – bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: majeranek, słodką i ostrą paprykę. Znów dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez kolejne 10 minut – od czasu do czasu zamieszaj.
Gotowe danie podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach z dodatkiem świeżego pieczywa i na przykład pietruszki. Smacznego!