Frytki po wiedeńsku to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego lubianego zapewne przez wszystkich nas dania. Pieczone frytki podane z podsmażonymi pieczarkami i kukurydzą to niesamowicie pyszna propozycja. Całość okraszona dodatkowo stopionym żółtym serem prezentuje się wyjątkowo zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Wszystko to podane z cudownie intensywnymi i wyrazistymi sosami – czosnkowym i pomidorowym – to danie wręcz idealne. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
55 min 4 porcje
Składniki – frytki po wiedeńsku
- Ziemniaki – 500 g
- Ser żółty – 75 g
- Pieczarki – podobnie 75 g
- Kukurydza – 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 100 ml
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz, umyj i pokrój w cienkie podłużne paski ziemniaki. Posmaruj je następnie oliwą i dopraw solą, delikatnie pieprzem oraz tymiankiem. Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni – frytki ułóż na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia. Piecz około 30 minut do momentu aż staną się chrupkie – przynajmniej raz zamieszaj, aby przypiekły się równomiernie.
W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój w plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy. Ser żółty zetrzyj natomiast na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw pieczarki – dopraw solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj również kukurydzę i słodką paprykę – zamieszaj – pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Teraz możesz już przygotować sosy – zacznij od czosnku – obierz go i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Umieść w niedużej miseczce jogurt naturalny wraz z czosnkiem i 1/2 łyżeczki majeranku – dopraw delikatnie solą. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
W drugiej miseczce umieść koncentrat pomidorowy oraz po 1/2 łyżeczki oregano i majeranku. Całość dokładnie wymieszaj dodając stopniowo wody aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Gotowe już frytki wyjmij z piekarnika i umieść w dużej misce, dodaj na nie zawartość patelni oraz na wierzch starty ser. Całość umieść następnie ponownie w piekarniku na kilka minut aż do roztopienia sera.
Gotowe danie podawaj od razu do spożycia – najlepiej smakuje gorące od razu po przygotowaniu. Przyozdób potrawę dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie możesz polać sosem bezpośrednio lub podać je osobno w miseczkach – gotowe – smacznego!