Gołąbki bez zawijania to bardzo ciekawa i równie smakowita co oryginał propozycja przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. W odróżnieniu od standardowych gołąbków mamy tutaj do czynienia z dodaniem kapusty do samego farszu. Ta wspaniała kompozycja w towarzystwie wyrazistego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża, głęboka patelnia – do dzieła!
60 min 8-10 sztuk
Składniki – gołąbki bez zawijania
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) – 500 g
- Kapusta (biała lub włoska) – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Ryż (ulubiony) – 100 g
- Bulion (najlepiej warzywny) – 500 ml
- Przecier pomidorowy – podobnie 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Maka pszenna – podobie 2 łyżeczki
- Bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka -podobnie 1 płaska łyżeczka
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij ugotowania ryżu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – postaraj się przygotować go al dente. W międzyczasie przystąp do usunięcia wierzchnich liści i bardzo dokładnego umycia kapusty. Przekrój ją następnie wzdłuż na cztery równe część i zetrzyj na tarce o większych oczkach aż do samego głąba.
Umieść następnie całość uzyskanej tak kapusty w garnku lub miseczce i zalej wrzątkim – pozostaw na kilka minut. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę – podsmaż ją 3-4 minuty na patelni do delikatnego zeszklenia. Gotową kapustę i ryż odcedź i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
W osobnej, sporej miseczce umieść następnie mięso mielone, cebulę z patelni, przestudzone kapustę i ryż, połowę przygotowanych przypraw, nieco posiekanego koperku, mąkę i jajko. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jak najbardziej jednolitej masy – rozgrzej solidnie dużą patelnię. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy gołąbki i układaj na patelni – smaż po kilka minut z każdej strony.
W osobnym naczyniu zmieszaj teraz ze sobą bulion, przecier i koncentrat pomidorowy, pozostałą część koperku oraz przypraw. Gdy już wszystkie gołąbki będą delikatnie zarumienione zalej zawartość patelni przygotowanym sosem. Pozostaw całość pod przykryciem na 15-20 minut na niewielkim ogniu – możesz również kilkukrotnie przekręcić gołąbki.
Po tym czasie gołąbki bez zawijania są gotowe. Podawaj je do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – świetnie sprawdzą się tutaj zarówno ziemniaki, jak i ulubiona kasza lub ryż. Możesz śmiało podawać je również bez dodatków jako samodzielny obiad – są naprawdę sycące – smacznego!