Golonka z indyka na wiosennym risotto to jeden z bardziej atrakcyjnych przepisów na przygotowanie tego uwielbianego przez wielu z nas mięsa. Ugotowanie golonki w delikatnym, ale wyrazistym i wprost przepysznym wywarze nadaje jej niesamowitych smaków i aromatów. Dodatkowo jej późniejsze glazurowanie i przypieczenie sprawia, że mięso zyskuje jeszcze więcej atrakcyjności – przede wszystkim wyjątkową złocistą i chrupiącą skórkę. Całość podana na pysznym risotto przygotowanym z wykorzystaniem ryżu Arborio i szerokiego zestawu zielonych warzyw to kompozycja idealna. Danie zasmakuje z pewnością każdemu miłośnikowi golonki, ale zapewne również pozostałym z nas. Do wykonania przepisu konieczny będzie garnek (lub dwa, aby przyspieszyć cały proces), naczynie żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy!
165 min 2 porcje
Składniki – golonka z indyka na wiosennym risotto
- Golonka z indyka – 2 sztuki
- Szalotka – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 niewielka sztuka
- Koper włoski – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Szparagi – 4-5 sztuk
- Sok jabłkowy – 100 ml
- Biały wino wytrawne – podobnie 100 ml
- Parmezan (starty) – 50 gram
- Zielony groszek – podobnie 50 gram
- Liście laurowe – 3 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Goździki – kilka sztuk
- Miód – 2 łyżki
- Pęczek koperku
- Szczypiorek
- Masło – 50 gram
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wywar i gotowanie golonki
Na początku obierz i bardzo dokładnie opłucz włoszczyznę – marchewki możesz przekroić na nieco mniejsze kawałki. Seler naciowy przełam na kilka mniejszych części, ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Wszystko to umieść w dużym garnku i zalej około 2 litrami zimnej wody – wstaw na gaz. Dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków oraz koper.
Gotuj wywar pod delikatnie uchyloną pokrywką na niewielkim ogniu przez około 60 minut. Po tym czasie przeprawy oraz warzywa powinny oddać swój aromat i wywar nabierze intensywnego smaku. Doprowadź go do wrzenia i umieść w garnku surowe golonku. Gotuj następnie całość na niewielkim ogniu do uzyskania odpowiedniej miękkości golonki – około 90 minut. Po tym czasie odstaw garnek z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
Risotto
Przygotowania risotto rozpocznij od obrania i posiekania drobno szalotki. Umieść w suchym garnku surowy ryż i wstaw na niewielki ogień – cały czas mieszając przez około 3-4 minuty doprowadzisz do jego uprażenia. Dodaj następnie do garnka oliwę oraz przygotowaną wcześniej szalotkę – smaż kolejne 3-4 minuty do lekkiego zeszklenia. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj białe wino – gotuj do momentu całkowitego jego wchłonięcia przez ryż.
W międzyczasie możesz przygotować warzywa: cukinię pokrój w niewielką kostkę, seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, groszek odcedź z zalewy, a szparagi podziel na krótkie kawałki. Gdy ryż wchłonie już całe wino dodaj do niego podobną ilość wywaru z gotowania golonki. Powtórz tą czynność 2-3 razy w zależności od tego jaką konsystencję risotto preferujesz.
Dodaj następnie do garnka wszystkie przygotowane wcześniej warzywa – pozostaw na ostatnie 5 minut na gazie. W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i przygotuj zimne masło. Dodaj je na koniec do risotto wraz z tartym parmezanem. Zestaw garnek z ognia i intensywnie mieszając doprowadź risotto do uzyskania kremowej konsystencji – dodaj szczypiorek.
Glazurowanie golonki
Gdy wywar z golonkami będzie już wystarczająco ostudzony wyjmij je i umieść na sitku do delikatnego obcieknięcia. W międzyczasie w osobnym garnku umieść sok jabłkowy, kilka goździków, po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy. Wstaw całość na gaz i doprowadź do zagotowania, po kilku minutach sok powinien delikatnie zgęstnieć. Dodaj następnie do garnka miód, zestaw z palnika i dokładnie wymieszaj.
Umieść następnie golonki w naczyniu żaroodpornym – bardzo obficie i równomiernie posmaruj je przygotowaną glazurą. Pozostałą jej część możesz polać dodatkowo golonki, tak aby powstała na dnie naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz całość do uzyskania złocistego koloru skórki – powinno to zając około 10-15 minut. Na koniec umieść na talerzach risotto, a następnie na jego środku po jednej golonce – gotowe – smacznego!