Gulasz węgierski to nasz ulubiony sposób na przygotowanie tego przepysznego dania. Delikatne mięso – najlepiej z szynki wieprzowej – nadje jej niesamowicie wybornego charakteru. Szeroki zestaw warzyw wraz z pieczarkami sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by delikatnie zmodyfikować listę składników zgodnie z własnymi preferencjami. Wszystko to duszone w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego oraz sosu sojowego to gwarancja wybornego i niezapomnianego smaku. Dodatkowo zastosowanie nieco większej ilości ostrej papryki zapewne przypadnie do gustu wielbicielom ostrzejszych smaków. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i duży, głęboki garnek – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – gulasz węgierski
- Szynka lub łopatka wieprzowa – 500 gram
- Pieczarki – 150-200 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Pomidor – 2 niewielkie sztuki
- Marchew – podobnie 2 niewielkie sztuki
- Bulion warzywny lub mięsny – 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Sos sojowy – podobnie 3 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Słodka papryka – 2 płaskie łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 2 płaskie łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania mięsa – pokrój je w nieco większe, około 2 cm kawałki. Przypraw je solidną szczyptą soli i pieprzu, a także okoł 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki. Rozgrzej następnie oliwę na patelni i dodaj na nią mięso. Smaż je na niewielkim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, tak aby zarumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub półksiężyce cebulę. Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Pieczarki natomiast umyj i pokrój w plasterki – zgodnie z osobistymi preferencjami. W dużym garnku rozgrzej następnie oliwę i dodaj do niego cebulę – smaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie do garnka czosnek, a po chwili pieczarki – przypraw je szczyptą soli.
Całość pozostaw na ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki marchewkę, paprykę w cienkie paseczki, a pomidory w kosteczkę. Dodaj do garnka najpierw marchewkę wraz z gotowym już zapewne mięsem z patelni. Całość zamieszaj porządnie i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut.
Po tym czasie umieść w garnku paprykę oraz pomidory – zalej 500 ml bulionu oraz dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, pozostałą część przypraw i liście laurowe. Wszystko ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na około 60 minut – do pełnej miękkości mięsa.
Pod koniec tego czasu możesz przygotować dodatek do gulaszu. Polecamy wykorzystanie do tego celu kaszy gryczanej, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzi, aby był to ryż, ziemniaki lub świeże pieczywo. Na koniec jeśli sos w garnku będzie zbyt rzadki możesz zagęścić go z wykorzystaniem mąki. Gotowy gulasz przełóż na talerze i podawaj do spożycia – smacznego!