Gulasz wieprzowy z pieczarkami to bardzo wyjątkowa i niesamowicie pyszna propozycja przygotowania tego uwielbianego przez większość z nas dania. Wyśmienite mięso wieprzowe w połączeniu z warzywami, pieczarkami i wyrazistymi przyprawami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz najlepiej smakować będzie podany z ulubioną kaszą lub świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnie i głęboki garnek – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – gulasz wieprzowy z pieczarkami
- Szynka wieprzowa – około 0.5 kg
- Pieczarki – 300 g
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bulion – 300 ml
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Mąka pszenna – podobnie 3 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia mięsa w nieregularne – około 1-2 cm – kawałki. Pamiętaj, aby nie były zbyt grube ponieważ znacząco wydłuży to czas duszenia. Dopraw następnie mięso – jak najbardziej równomiernie – solą i pieprzem. Rozgrzej następnie oliwę w głębokim garnku i dodaj do niego mięso – pozostaw na niewielkim ogniu na kilka minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w piórka cebulę oraz posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku – dodaj je do garnka. Podsmaż kilka minut i zalej następnie całość bulionem oraz dodaj liście laurowe i ziela angielskie – gotuj przez 30-40 minut pod przykryciem. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, podobnie postąp z pieczarkami – rozgrzej osobną patelnię.
Dodaj na nią przygotowane przed chwilą składniki o podsmaż na średnim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj zawartość patelni do garnka i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na kolejne 15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, majeranek, słodką i ostrą paprykę.
W międzyczasie posiekaj drobno dymkę, dodaj ją do garnka i pozostaw całość na ostatnie 5-10 minut na gazie. Najważniejsze, aby kawałki mięsa były miękkie i delikatne. Na koniec możesz zagęścić całość danie mąką lub pozostawić tę czynność na każdą z porcji osobno. Gotowe – gulasz podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem lub ulubioną kaszą – smacznego!